Zemřela spisovatelka pohádek Olga Hejná, autorka Hajaji

V 89 letech zemřela ve středu spisovatelka a ilustrátorka pohádkových knížek Olga Hejná. Informovala o tom její dcera Markéta Hejná. Olga Hejná dlouhodobě spolupracovala s Československým rozhlasem a je autorkou jména Hajaja, známého rozhlasového skřítka.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olga Hejná, autorka Hajaji.

Olga Hejná, autorka Hajaji. | Zdroj: ČTK

Olga Hejná se narodila v roce 1928 v Olomouci. Oba její rodiče byli legionáři, působili jako zdravotníci na Sibiři. V letech 1940 až 1945 navštěvovala Olga hradecké reálné gymnázium, z něj přešla nakrátko do hořické kamenické školy, následovalo studium sochařství u Jana Laudy na AVU, absolvovala v roce 1950. Jejím mužem byl sochař Miloslav Hejný (1925 až 2013).

Jako sochařka pracovala do roku 1967, od té doby se věnovala tvorbě pro děti. Kromě spolupráce s rozhlasem, pro který psala pohádky a od roku 1961 dětský pořad Hajaja, jehož vznik inspirovala, se podílela i na dětském televizním vysílání.

Autorka dlouhodobě spolupracovala s časopisy Mateřídouška, Ohníček nebo Sluníčko. Vydala velký počet knih, některé z nich sama ilustrovala. Je nositelkou ocenění Zlatá stuha (2010) pro nejlepší dětské knížky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme