Britská policie zatkla kvůli útoku v Manchesteru desátého člověka. Osm lidí zůstává ve vazbě

Policie v Manchesteru oznámila, že v rámci vyšetřování pondělního teroristického útoku zadržela dalšího podezřelého. Počet zatčení tím stoupl na deset. K nejnovějšímu zadržení došlo v pátek ráno ve čtvrti Moss Side, která leží v centru města.

Manchester (Aktualizováno: 13:47 26. 5. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská policie. Ilustrační foto.

Britská policie. Ilustrační foto. | Zdroj: Reuters

Ve vazbě podle agentury Reuters setrvává osm lidí poté, co byli jeden muž a žena propuštěni bez vznesení obvinění.

Šéf manchesterské policie Ian Hopkins ve čtvrtek oznámil, že dosavadní zatčení ve snaze rozkrýt možnou teroristickou síť zodpovědnou za útok jsou „významná".

Předměty zabavené při raziích na několika místech jsou podle něj pro vyšetřování „velice důležité". Hopkins potvrdil, že ve vazbě zůstává osm lidí a pokračují razie.

V pátek nad ránem policie prohledala další dva domy. Jeden z nich stojí ve čtvrti Moss Side, kde už v jiné budově došlo k zadržení jedné osoby, a druhý u města St. Helens západně od Manchesteru, oznámila policie na Twitteru.

Abedi před útokem volal matce, tvrdí libyjská policie. Loučil se a prosil o odpuštění

Číst článek

Poprvé také zveřejnila bližší informace k zadrženým, konkrétně jejich věk. Ve vazbě jsou v současnosti muži ve věku 18 až 38 let. Osobami, které propustila bez obvinění, byly 34letá žena ze čtvrti Blackley a 16letý chlapec z manchesterského předměstí Withington.

Útok pravděpodobného atentátníka Salmana Abediho si vyžádal 22 obětí, včetně dětí. Motivem prý byla podle rodinného přítele osloveného agenturou AFP touha po pomstě za vraždu jeho libyjského přítele gangem výrostků, což považoval za čin motivovaný nenávistí vůči muslimům.

Vyšetřovatelé se dál soustředí na to, že byl Abedi součástí širší sítě inspirované radikálně islamistickými názory.

Dílna na výrobu bomby

Policisté podle britského deníku Telegraph objevili v jeho domě celou dílnu na výrobu bomb. Jsou přesvědčení o tom, že nálož, která zabíjela v manchesterské aréně, vznikla právě tam.

Podle bezpečnostního zdroje, na který se deník odvolává, měl Abedi doma dost materiálu k výrobě dvou až tří bomb. Další už sestavená nálož by tak mohla být už v rukou jiných džihádistů a být hlavním důvodem pro vyhlášení nejvyššího stupně teroristického nebezpečí.

Manchesterská policie to však oficiálně nepotvrdila. Její šéf Ian Hopkins ujistil, že vyšetřovatelům se daří dosahovat pokroků. Rodina Abediových pochází z Libye, kde tamní protiteroristická jednotka zadržela mladšího bratra a otce předpokládaného atentátníka.

Premiérka Theresa Mayová po čtvrteční schůzce vládního výboru pro mimořádné situace potvrdila, že v Británii zůstává v platnosti kritický, tedy nejvyšší stupeň ohrožení terorismem.

Předvolební kampaň znovu startuje

Po několika dnech opět startuje předvolební kampaň ve Velké Británii. Strany oznámily její dočasné pozastavení po pondělním útoku v Manchesteru. Britská média, jako The Guardian nebo BBC, ještě před jejím obnovením zveřejnila část připravovaného projevu lídra opozičních labouristů.

Jeremy Corbyn se podle něj chystá kritizovat dřívější škrty v policejním rozpočtu připravené konzervativní vládou. Corbyn sice uznává, že hrozbě terorismu se nedá úplně zabránit, ale vláda ji prý musí minimalizovat.

Politico: Atentát v Manchesteru mění předvolební politickou atmosféru v Británii

Číst článek

Konzervativní ministryně vnitra Amber Ruddová odmítá, že by za útok v Manchesteru mohly škrty v policii. Základem úspěchu jsou podle ní dobré vztahy mezi policisty, zpravodajci a lídry jednotlivých komunit.

Corbyn se taky chystá teroristické útoky dát do souvislosti s britskou zahraniční politikou - tedy se zapojením Londýna do konfliktů na Blízkém východě. To kritizovali přímo někteří labouristé.

Bývalý ministr vnitra Charles Clarke poukázal na útoky z 11. září 2001 a řekl, že terorismus nevyvolaly války v Iráku nebo v Sýrii, ale snaha džihádistů zničit západní způsob života.

Corbyn ale doufá, že se mu útokem na vládu podaří stáhnout náskok konzervativců. Podle aktuálního průzkumu agentury YouGov už je dělí jen pět procentních bodů. Ještě před měsícem to bylo asi 20.

Jiří Hošek, Ondřej Klapal, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme