Od nenápadného sadu až po osudnou zatáčku. Vydejte se po stopách Kubiše a Gabčíka

Teplo střídá chlad a historii fantazie. Zatímco na konci května vám bude v pražských ulicích na hlavu nejspíš pražit slunce, v kamenné kryptě kostela je chládek a přítmí. Někde si můžete doslova sáhnout do díry po střelách a jinde už se musíte spolehnout jenom na černobílé fotky a vlastní představivost. Přesto je Praha i 75 let po útoku plná stop hrdinů heydrichiády. Ukrývají se v nenápadných domech, kolem kterých možná chodíte denně, a čekají na to, kdy na ně někdo pohlédne jinak.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výsadek Anthropoid – rotmistři Jan Kubiš a Josef Gabčík

Výsadek Anthropoid – rotmistři Jan Kubiš a Josef Gabčík | Foto: z archívu Vojenského historického ústavu a Eduarda Stehlíka

Sad ukrytý pod Muzeem

Pár kroků od Národního muzea, na místě, které je cestou k metru a Václavskému náměstí lehké minout, najdete malý kousek zeleně nazvaný Čelakovského sady. Na tomhle místě se Gabčík s Kubišem setkávali se svými kontakty. Poprvé se zde sešli s Františkem Šafaříkem, který pracoval na Hradě a parašutistům předával informace o Heydrichovych zvycích, pohybu i vozu.

Podle historika Jiřího Padevěta se zde nejspíš 15. června, pouhé tři dny před svou smrtí v kryptě, sešel Jan Kubiš se svým bratrem Jaroslavem a dalším členem odboje.

Uprostřed davu

Melantrichovou ulicí denně projdou stovky a stovky turistů, kteří míří z Václavského na Staroměstské náměstí, nebo opačným směrem. Jejich hlavy se otáčejí po úzké uličce a očima nejspíš často zachytí i elegantně zdobený dům v jejím rohu. Za jeho fasádou se ukrývá jedno z klíčových míst operace Anthropoid – byt rodiny Svatošových. V něm se ukrýval Josef Gabčík, Adolf Opálka i Karel Čurda, do něj se po útoku Gabčík vrátil, aby se převlékl a z něj se Čurda vydal do Petschkova paláce, aby zde gestapu vyzradil kolegy z odboje. Rodina Svatošových zemřela v Mauthausenu.

O kousek dále je dnes v modrém domě hotel a pobočka světové sítě kaváren. V roce 1942 zde ale bydleli manželé Peršínovi. V jejich bytě se Gabčík s Kubišem potkali s Václavem Morávkem ze skupiny Tři králové.

Pomoc ze Žižkova

Vysoké domy pražského Žižkova ukrývají několik míst, kde parašutisté nalezli pomoc. Týden před útokem strávili Gabčík s Kubišem v domě na Kolínské ulici kousek nad Náměstím Jiřího z Poděbrad. Zde bydlela rodina Fafkových, ke které Kubiš zamířil i po útoku. Lenku Fafkovou, lásku Josefa Gabčíka ve filmu roku 2016 Anthropoid, ztvárnila Anna Geislerová.

Další dům, kde parašutisté strávili několik dnů v úkrytu, je na Biskupcově ulici u žižkovské Ohrady. Zde byli ubytovaní u manželů Růtových a podle Padevěta zde nejspíš i poprvé s domácím odbojem mluvili o útoku. I zdejší obyvatelé jako řada jiných, kteří pomáhali parašutistům, zemřeli v koncentračním táboře.

Manželé Moravcovi, kteří patřili mezi nejbližší spolupracovníky Gabčíka a Kubiše, z domu číslo 7 o malý kousek dál, pomohli například sehnat jízdní kolo, které se později objevilo ve výloze Baťova paláce. 

Dům pod Hradem

Dnes je v něm kavárna, která jen pár metrů od zastávky Malostranská, láká turisty. Rohový dům na Letenské ulici byl ale jedním z posledních míst, které navštívil Jan Kubiš, aby zde den po útoku oznámil Marii Kovárnikové, že zabil Heydricha. Kovárniková zde bydlela v přízemí i se svou sestrou Ludmilou Sokoupovou. Před akcí oba parašutisty často doprovázely po Praze. Postava Marie se objevila i ve filmu Anthropoid z roku 2016, kde ji ztvárnila tmavovlasá kanadská herečka Charlotte Le Bon. Obě sestry zemřely v koncentračním táboře Mauthausen.

Nejdůležitější zatáčka

Zatáčka mezi Zenklovou ulicí a ulicí v Holešovičkách, ve které Kubiš a Gabčík hodili granát a pokusili se vystřelit na vůz Reinharda Heydricha, dnes neexistuje. Občas se za ní mylně označuje zatáčka před modrou budovou, ta původní byla ale kousek výš a označuje ji památník parašutistů. Místo dnes křižuje rušná čtyřproudová cesta a o něco lepší představu, jak tehdy útěk parašutistů mohl vypadat, nabízejí okolní uličky, kterými muži unikali - například Gabčíkova ulice kousek nad křižovatkou.

Kolo mezi botami

Když pojedete kolem Baťova paláce na Václavském náměstí, podívejte se do výlohy. S jistotou v ní uvidíte boty, jak je to v budově obvyklé už od roku 1929. Když ale přimhouříte oči a místo moderních bot si představíte starobylejší výzdobu, možná uvidíte i kolo, které zde po údalosti vystavili. Na místě ho tehdy nechal prchající Gabčík a Němci se pomocí netradiční výlohy snažili dopátrat jeho majitele.

Poslední zastávka

Žádná cesta po stopách Gabčíka s Kubišem není kompletní bez zastávky u nejznámější a nejsilnější památky heydrichiády. V kryptě pod chrámem sv. Cyrila a Metoděje je lehké přenést se 75 let nazpátek a představit si, jaké asi musely být poslední momenty parašutistů. Na zdech jsou ještě pořád patrné stopy souboje mezi sedmi muži a Němci v desetinásobné převaze. Stačí se dotknout zdí nebo se podívat ke světlu jediného okénka, a pokud zde vystihnete tichou chvíli (podle údajů Google nejlépe těsně po deváté ráno), zdá se odkaz odvahy parašutistů blíž než kdekoliv jinde. 

Tajný hrob

Ďáblický hřbitov se v příběhu Anthropoidu objevil dvakrát. Poprvé, když zde ve falešném hrobě ukryli padákové postroje a další věci, které by mohly parašutisty prozradit. Podruhé už zde byl hrob skutečný, i když neoznačený – v něm skončily ostatky sedmi parašutistů z kostela. Jeho místo dnes označuje žulový pomník.

Pokud byste se chtěli podívat na místa, které vám doporučujeme, trasa by mohla vypadat takhle:

Text čerpal informace mimo jiné z knihy Jiřího Padevěta: Průvodce protektorátní Prahou

mos Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme