Hlavní obsah

Bratr útočníka z Manchesteru plánoval další teror

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hashem Abedi, bratr manchesterského teroristy Salmana Abediho, plánoval vlastní útok. Jeho cílem měl být vyslanec OSN v Libyi, Němec Martin Kobler, uvedl The Daily Telegraph.

Foto: Ahmed bin Salman, ČTK/AP

Hashem Abedi

Článek

Hashem Abedi byl členem teroristické buňky a atentát plánoval začátkem roku v libyjské metropoli Tripolisu. Přípravy byly ale zmařeny dříve, než mohlo k útoku dojít.

Libyjské úřady o skupině věděly a sledovaly ji měsíce. Hashem byl prý v buňce „významným hráčem”. Měl připravenou výbušninu, kterou by mohl zaútočit na konvoj OSN.

Britská policie zveřejnila v sobotu nové snímky Salmana Abediho, který spáchal pondělní útok v severoanglickém Manchesteru. Ten volal před útokem své matce a také bratrovi. Hashem byl poté zatčen v Tripolisu a přiznal, že o bratrových plánech věděl.

Foto: Manchester Police, Reuters

Salman Abedi

Foto: Hani Amara, Reuters

Ramadan Abedi

Hashem už dříve při výslechu přiznal, že byl v Manchesteru v době, kdy Salman plánoval atentát. Také připustil, že on i jeho bratr byli členy Islámského státu, uvedly už dříve libyjské speciální síly. Samozvané libyjské speciální odstrašující síly pro boj s terorismem Rada spadají pod ministerstvo vnitra.

Islámský stát se přihlásil k atentátu ve foyeru arény, kde vystupovala americká popová zpěvačka Ariana Grande. Hashim byl podle libyjských vyšetřovatelů jediným člověkem z rodiny, který věděl, že bratr odletěl 17. května do Británie. Rodičům řekl, že míří do Saudské Arábie na malou pouť umra do Mekky. Proto mu vrátili pas, který mu otec zabavil.

Reklama

Výběr článků

Načítám