Valachová kvůli kariérnímu řádu zatím zůstává ministryní, Zeman jí dal čas na rozmyšlenou

Události: Odložený odchod Valachové (zdroj: ČT24)

Horní komora vrátila kariérní řád učitelů do Poslanecké sněmovny, pedagogům chce zvýšit příplatky za třídnictví i za výkon některých specializovaných činností. Normu se v horní komoře neúspěšně snažila prosadit Kateřina Valachová, která sice končí ve funkci, ale podle aktuálních slov by se ráda zasadila za její přijetí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s jejím odvoláním dál počítá. Prezident Miloš Zeman dal Valachové čas si demisi rozmyslet do 10. června. Odchod Kateřiny Valachové z postu ministryně byl také tématem středeční Devadesátky ČT24. Na dotazy diváků odpovídal šéf školských odborů František Dobšík.

 „Chci uhájit kariérní řád učitelů jako svůj poslední krok. S tím jsem spojila svou demisi,“ prohlásila Valachová poté, co Senát vrátil do dolní sněmovny kariérní pravidla tuzemských kantorů. „Budu pana premiéra (Bohuslava Sobotku) informovat o tom, co se v Senátu stalo. Uvidíme, jak se to vyvine, je to na jiných aktérech, v tomto případě na prezidentu republiky,“ dodala.

Sobotka později uvedl, že není důvod ke změnám ve výměně v čele ministerstva. „Není důvod měnit cokoliv na rozhodnutí, které bylo učiněno,“ uvedl. Nový ministr Stanislav Štech by měl podle něj být u rozhovorů týkajících se rozpočtu kapitoly, rychle je třeba řešit i dotace ve sportu.

„Pokud jde o kariérní řád, tak má (Valachová) moji podporu, pokud ministerstvo školství doporučí sněmovní verzi, budu se snažit, aby byla schválena sněmovní verze,“ doplnil předseda vlády.

Prezident Miloš Zeman se s Valachovou setkal v neděli. Snažil se ji přemluvit, aby demisi stáhla. „Řekl jsem jí, že samozřejmě jí dávám určitý čas, aby si promyslela svoji demisi, protože také mohla být učiněna v náhlém hnutí mysli, a vždycky je dobré se zamyslet a přemýšlet,“ uvedl Zeman.

Dodal, že pokud si to nerozmyslí do jeho návratu z Vietnamu a Kazachstánu, kam odjíždí na státní návštěvu a pracovní cestu 5. a vrací se 10. června, odvolá ji. Dodal, že je informován, že kariérní řád byl vrácen do Sněmovny a že možná za něj bude chtít Valachová bojovat.

Ministerstvo Valachová opouští kvůli skandálu kolem čerpání sportovních dotací, po kterém skončila ve vazbě její náměstkyně. Profesní obec jejího odchodu spíše lituje a prezident Miloš Zeman, který má v demisi poslední slovo, už Valachovou pobídl k tomu, aby svůj odchod přehodnotila.

Vizitka Stanislava Štecha
Zdroj: ČT24

„Chápu, že by chtěla některé věci dotáhnout, to je asi pro politika velmi důležité, ale je to její politické rozhodnutí, které plně respektujeme,“ uvedl k odchodu Kateřiny Valachové šéf školských odborů František Dobšík v pořadu Devadesátka ČT24.

Zároveň ale nemá problém s jejím případným nástupcem Stanislavem Štechem: „Pana náměstka, který je navržen, velmi dobře znám a myslím si, že je schopen dotáhnout rozpočet na příští rok do konce.“

„Zcela mimořádně souhlasím s první částí odpovědi pana prezidenta, že měnit ministryni pět měsíců před koncem volebního období není správné,“ uvedl v Událostech, komentářích senátor a ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera Jan Růžička (nestr. za TOP 09 a STAN). Podle něj by neměla Kateřina Valachová zůstávat ve funkci z toho důvodu, aby prosadila kariérní řád, ale kvůli rozpočtu: „Začala velkolepě a velkoryse – je to správné, že chtěla více peněz pro regionální školství, a teď by je měla skutečně do toho rozpočtu dostat.“ 

Naopak podle předsedy výboru pro vědu a vzdělávání v Poslanecké sněmovně Jiřího Zlatušky (ANO) má prezident Zeman konat a Valachovou z postu ministryně odvolat: „Mně ta situace připadá poněkud komická. Jestli paní ministryně podala demisi, podávala ji cestou premiéra, premiér ji předal na Hrad a prezident má konat. Ústava nezná nějaké stahování demisí, které již byly předány. Všechny tyto úvahy mi připadají absurdní, zvlášť v situaci, kdy pan premiér měl měsíc na to, aby eventuálně paní ministryni Valachovou přesvědčoval, aby demisi nepodávala. Během této doby dokonce už premiér našel nástupce, čili vyjádřil vůli vyměnit osobu ministra.“

Řád zavádí učitelské stupně a příplatky

Schválení novely beze změn se ministryni nepovedlo prosadit o dva hlasy, když pro bylo 34 přítomných senátorů. Pro zamítnutí novely hlasovalo 26 senátorů.

Sněmovní verze novely počítala s navýšením příplatků pro třídní učitele ve výši 1000 až 1500 korun měsíčně ze současných 400 korun. Zvýšení na 3000 korun měsíčně prosadil senátor KSČM Václav Homolka.

Předseda senátního školského výboru Zdeněk Papoušek (za KDU-ČSL) pak prosadil tisícikorunové zvýšení příplatku pro pedagogy, kteří plní roli výchovného poradce nebo se věnují počítačové či ekologické výchově nebo prevenci sociálně patologických jevů. Podle sněmovní verze měl tento příplatek činit 1000 až 2000 korun. Papoušek zároveň uspěl s požadavkem zrušit roli logopeda, mentora profesního rozvoje nebo kariérového poradce.

  • Podle ministerstva školství by po deseti letech od spuštění kariérního řádu mohlo být ve třetím stupni až 30 % všech učitelů. Příplatek by tak rozpočet vyšel asi na tři miliardy.
  • Náklady na podporu začínajícím učitelům pak ministerstvo odhaduje každý rok asi na 420 milionů korun.

„Zvýšení třídnických příplatků a specializačních příplatků, tak to je samozřejmě takový hezký, možná už předvolební balíček. Problém je, že to navýšení znamená 3,5 miliardy korun,“ komentovala návrhy Valachová. Zdůraznila, že pro ni je důležitější navýšení učitelských tarifů o 15 procent, na což potřebuje 12,1 miliardy korun. „A to je pro mě absolutní cíl, absolutní priorita,“ řekla po jednání.

Kariérní řád učitelů počítá s tím, že pedagogové budou zařazeni do tří stupňů od začínajících přes samostatné po vynikající. Podle tohoto zařazení budou také odměňováni. Každý začínající učitel bude muset absolvovat dvouleté adaptační období, zakončené atestačním řízením ve škole, kde bude působit. Pomáhat by mu měl takzvaný uvádějící učitel za příplatek 3000 korun měsíčně, nebo 1500 korun při sníženém úvazku.

Třítisícový příplatek budou mít ze zákona rovněž učitelé třetího stupně za to, že budou zajišťovat profesní rozvoj pedagogických pracovníků školy a metodicky usměrňovat a koordinovat vzdělávací a výchovnou činnost učitelů. Atestace pro třetí stupeň mají být spuštěny v roce 2021. 

„Potřebujeme učitele, kteří se mají možnost soustředit na svou práci, mají takto organizovaný rozvrh, mají dost prostoru a profesně sdílí svou praxi. Ve škole nebo mezi školami, v rámci škol. Bez kariérního řádu učitelů to nezajistíme,“ prohlásila při projednávání předlohy v horní komoře ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Pravicové zákonodárce ale nepřesvědčila. 

Pravice: Zbytečná administrativa

Podle oponentů z řad ODS a TOP 09 je kariérní řád nadbytečný a kvalitní učitele do školství prý nepřivede. Poukazovali i na to, že jsou s ním spojeny nové administrativní povinnosti, například nutnost vypracovávat šestiletý plán pedagogického rozvoje školy nebo zajistit atestační komise, které budou posuzovat postup začínajícího učitele mezi samostatné učitele, a dokonce i zástupci ČSSD připomínali, že kariérní řád má upravovat osm prováděcích předpisů ministerstva školství.

Sněmovna může vrácenou novelu projednávat nejdříve na své další schůzi, která má začít 27. června. Vrácený návrh sice musí předseda sněmovny zařadit na program nejbližší schůze, nejdřív však deset dní poté, co ho obdrží poslanci. Na nynější schůzi, která má skončit v pátek 9. června, se to už nestihne. Podle zákona musí předseda sněmovny novelu na program zařadit, jednací řád ale už neukládá, že ji poslanci musí také projednat.