Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Primátorky 2024

Plíšková se drží ve hře. Berdych, Vondroušová i Strýcová vypadli

Paříž – České akcie šly na French Open strmě dolů. S turnajem se loučí Markéta Vondroušová, Barbora Strýcová i Tomáš Berdych. Nikdo z českých reprezentantů dokonce se soupeřem či soupeřkou neuhrál ani set. České šance zachránila alespoň Karolína Plíšková, která porazila Jekatěrinu Alexandrovovou po boji ve třech setech 6:2, 4:6 a 6:3.

Karolína Plíšková
zdroj: Reuters

Plíšková má našlápnuto na post světové jedničky. Od trůnu ji dělí čtyři výhry. "Nehrála jsem nejlepší tenis, ale jsem ráda, že jsem tady konečně prošla do třetího kola," řekla Plíšková v rozhovoru na kurtu. Přejít druhé kolo dokázala v Paříži na šestý pokus, loni vypadla už v prvním.

V úvodním setu neměla Plíšková s Ruskou trénující a žijící v Česku problém. Přemožitelka Kateřiny Siniakové z 1. kola byla nervózní a hodně chybovala, zatímco Plíšková dobře podávala a výměny rychle ukončovala. Ani začátek druhé sady nenaznačoval změnu. Hra se ale postupně vyrovnala, míč začal létat častěji přes síť a Plíšková chybovala. V páté hře Alexandrovová, které pomáhá v pražském klubu Spoje Petr Kralert, zatlačila a získala brejk. Setbol za stavu 3:5 ještě Plíšková odvrátila, ale Ruska pak set dohrála při svém servisu.

Na úvod rozhodující sady odskočila Plíšková do vedení 2:0, ale vzápětí podruhé v utkání přišla o servis a za stavu 2:2 musela bojovat. Soupeřka jí ale pomohla chybami, díky kterým šla Plíšková do brejku na 4:2 a zápas už úspěšně dohrála.

Plíšková je nyní světovou trojkou, ale druhá Serena Williamsová z USA je těhotná a neobhajuje v Paříži loňské finále. Jednička Angelique Kerberová z Německa vypadla v 1. kole a Plíšková ji předstihne v případě postupu do finále. Další krok na vrchol ženského tenisu může udělat v sobotu, kdy bude hrát s Němkou Carinou Witthöftovou (73. v pořadí WTA), s kterou se dosud nestřetla.

Je nám líto, video expirovalo.
Karolína Plíšková je poprvé v Paříži ve třetím kole

Berdycha stíhají bolesti zad

Berdych se nedokázal na pařížské antuce prosadit proti ruskému mladíkovi Karenu Chačanovovi a 53. hráči světového žebříčku podlehl po setech 5:7, 4:6 a 4:6.

Jednatřicetiletý Berdych si proti o deset let mladšímu soupeři nevypracoval ani jeden brejkbol. O svůj servis přišel jednou v každém setu. Jeho hra postrádala jiskru a odvážně hrající Chačanov nastřílel 51 vítězných míčů. "Mít na to víc času, dalo by se trošku zamaskovat, že v mých míčích není dost razance a je to pomalejší. Ale s klukem, jako je tenhle, je to víc vidět," řekl Berdych.

V prvním setu ztratil Berdych podání až v závěru. Hrál pasivně a soupeř toho využíval. Na dvorci číslo šest, na kterém předtím prohrála Markéta Vondroušová, pak přišel ve druhém a třetím setu o podání vždy v úvodu a brejk zpět nevybojoval. Poražen odešel za dvě hodiny a třináct minut hry.

"Především hrál on dobře, ale na druhou stranu jsem nebyl pořádně schopný vyvinout na něj tlak. Být mu silným soupeřem. Nelítalo mi to. Nebyla tam rychlost, síla, ani servis mi nešel. Je to i otázka mých beder. Ale to je součást tenisu. Pár dní je to dobré, pár dní ne. Dneska to bohužel nebylo," litoval Berdych.

Záda ho neomezovala jen při některém specifickém úderu. "Je to při všem. Nebyl jsem schopen nic pořádného zaservírovat, hraju údery jenom z ruky, tak to nemá moc razance. Pak se to promítne i do pohybu, a to nepomůže. To není výmluva, člověk jde s tím, co má na kurtu, a snaží se udělat cokoli, aby to dopadlo líp," řekl.

zdroj: ČT4 autor: ČTK/Pavel Lebeda

Levou rukou hrající Vondroušová získala ve třech zápasech kvalifikace a v úvodním kole na Roland Garros osm setů v řadě a nadějně vstoupila i do souboje s Darjou Kasatkinovou, která přišla na kurt o deset minut později. Vzala jí servis a vedla 2:0, ale Ruska se postupně rozehrála a Češku dokázala zatlačit.

Vondroušová přišla o brejk, protože prohrála dvanáct míčů v řadě. Po divokém úvodu si hráčky držely podání a úvodní set rozhodl tie-break. Soupeřka v něm hrála odvážněji, Vondroušová naopak chybovala a uhrála jen bod.

Na úvod druhého setu se na Vondroušové projevila neúspěšná koncovka první sady. Dvakrát si prohrála servis a ztrácela 1:4. Na lavičce vypadala znaveně a prohmatávala si okolí levého ramene. Stihla snížit na 3:4, ale další brejk, aby si vynutila zkrácenou hru, nestihla a po své 23. nevynucené chybě zápas ztratila.

"Pro mě to byl životní turnaj, protože jsem na svém prvním grandslamu uhrála kolo. Určitě mě porážka mrzí, ale zas na druhou stranu je to super výsledek," řekla Vondroušová. "Ona vůbec nic nezkazila a tlačila mě hodně. Moc míčů zadarmo nedala, takže jsem si to musela uhrát. Nehrála jsem úplně špatně, neudělala jsem nic špatného, ale ona si to uhrála a důležité míče zahrála líp," hodnotila.

Sport
zdroj: ČT4

Strýcová v duelu plném dlouhých výměn i zkrácení za síť vedla v prvním setu 4:2 a při podání Alizé Cornetové 40:15. Nevyužila ale ani třetí brejkbol a pak se s tím nedokázala úplně vyrovnat. Ve zbytku utkání už získala jen jeden game. "Sice jsem ji hned brejkla ve druhém setu, ale pak jsem si úplně trapně prohrála servis," řekla.

Šancí ale měla v zápasu dost, jen při servisu Francouzky 12 brejkbolů, ale proměnila pouze tři. "Za to jsem zaplatila plně," konstatovala Strýcová a dodala: "To není o smutku, ale o tom, že jsem v podstatě dost na sebe naštvaná."

"Za všechno si můžu sama. Hrála jsem ze začátku celkem dobrý tenis, ale sama sebe jsem dostala do takové situace. Měla jsem být trpělivější a nedokázala jsem to. Byla jsem v podstatě trapná," řekla otevřeně jednatřicetiletá Strýcová.

Na pařížském centrkurutu se představila poprvé v kariéře. "Je to těžké hrát tu proti Francouzce, ale kurt je to úžasný. Proto hraju tenis," řekla Strýcová. Kvůli své impulzivnosti si vyslechla i bučení domácího publika. "Nervy pracují, a když udělá člověk jedinou negativní věc, tak vás vybučí. Ale tak to je, to je o nich známé. S tím na kurt jdu, nezvládla jsem to. To je celé," řekla.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články