Ohrožuje Babiš svobodu médií? Selhání jednotlivce, jednání nepatří do EP, shodli se europoslanci

Živě
Evropský parlament ve čtvrtek ráno jednal o tom, zda je v Česku ohrožena svoboda médií. Impulsem k tomu byly nahrávky, na nichž se exministr financí a faktický majitel vydavatelství Mafra domlouvá s novinářem MF Dnes o přípravě článků proti politické konkurenci. Mezi řečníky převládal názor, že situaci by měla řešit přímo Česká republika a ne Evropský parlament.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Reuters
Živě
Aktualizovat reportáž
9:36

Tím debata o riziku politického ovlivňování médií v České republice na půdě Evropského parlamentu končí.

9:35

Na závěr si znovu vzala slovo eurokomisařka Malmströmová: "Evropská komise má jen omezené možnosti kontroly nezávislosti médii a plurality. Zaměřujeme se na různé projekty monitorování a pomoci ohroženým novinářům. Každý tady ale musí odvést svůj díl práce. Děkuji vám proto za tuto rozpravu, která mi pomohla a umožnila pochopit něco o politice v České republice."

9:33

Debata zajímá jen pár poslanců v sále, píše Filip Rožánek.

9:30

Perme špinavé prádlo doma, vyzval Zahradil.

9:28

Jiří Pospíšil za TOP 09 namítá, že v okamžiku, kdy se největší příjemce evropských peněz v ČR snaží po volbách stát premiérem země, měl by se tím Evropský parlament zabývat.

9:27

Pavel Telička:

9:26

Europoslanci se neflákají, jen pracují jinde, říká Ježek.

9:25

Znovu si vzal slovo europoslanec Zdechovský. Říká, že debata byla zbytečná a jen udělala ostudu ČR. Česko podle něj patří mezi země s největší svobodou. "Tohle je selektivní vnímání jedné země. Nikdo tady neřeší, že Velké Británii patří 45. místo ve svobodě médii," řekl.

9:23

Předmětem jednání jsou i fake news.

9:22

Další výstupy jednotlivých europoslanců už jsou velmi podobné. Všichni se shodují, že svoboda tisku je potřebná a ptají se, zda je nutné situaci v Česku řešit v Europarlamentu.

9:19

Fotka europoslance za ANO Petra Ježka ukazuje, že mnoho jeho kolegů debata nezaujala.

9:17

Podle eruposlanců by si problém měla Česká republika vyřešit sama.

9:16

Bogusław Liberadzki za S&D uvedl, že s českými europoslanci o tématu často debatuje. "Je třeba mít důvěru v novináře a proto je třeba se jednak zasazovat o objektivní informace a také nedopustit, aby se novináři stali loutkou v rukou majitele listu."

9:15

Podle Andreje Babiše dělají europoslanci České republice ostudu.

9:14

Europoslanec Zdechovský vystoupil s dotazem, zda je podobné ohrožení demokracie pouze v Česku, nebo zda se týká i jiných zemí.

Zdzisław Krasnodebski z Evropských konzervativců říká, že i v Polsku nebo Německu byli sledováni novináři a EP se tím nezabýval. "Česká republika by se měla o své věci starat sama a my bychom měli řešit evropské záležitosti."

9:09

Šéfka Výboru rozpočtové kontroly Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová upozorňuje na střety zájmů českého ministra financí Andreje Babiše dlouhodobě.

9:07

Michaela Šojdrová: "Pokud je ohrožena svoboda médií, je ohrožena i demokracie. To platí všude na světě a ne jen v České republice. V ní platí riziko netransparentnosti médií a politickým problémem se to stalo ve chvíli, kdy vlivný oligarcha zakoupil média a začal je využívat ve svůj prospěch. Změnit to mohou jen občané v říjnových volbách."

9:04

Evžen Tošenovský: "To, že tady projednáváme tento bod, považuji za chybu. Jsem přesvědčen, že tohle si musí vyřešit lidé v Česku sami. Ze strany Babiše docházelo a dochází k ovlivňování médií, ale EP je těleso, které si nemá hrát na vrcholného kádrováka. Babiše mají trhat domácí novináři, opozice a voliči. Přece nemůžeme z EP rozvážet na dvoukoláku po Evropě tu pravou demokracii."

9:03

Europoslanec Evžen Tošenovský:

9:02

Přichází hlavní Babišova oponentka Ingeborg Grässleová: "Česká republika je nádherná země s ohromnými lidmi, kterých si velmi vážím. Ale zde se nejedná o Českou republiku, ale o jednoho člověka. Ministr financí, nyní už bývalý, Andrej Babiš, ustál situaci jen na polovinu. Jeho industriální impérium se umocnilo díky evropským dotací a stále se nic nevyšetřilo ohledně jeho střetu zájmů. OLAF to prozkoumává a šetření probíhá i v ČR prostřednictvím kauzy Čapího hnízda. Doufejme, že se vše prošetří."

8:59

Rolandas Paksas za EFDD se Babiše zastává. Celé jednání označil za provokaci a vměšování se do vnitřních věcí České republiky. Upozornil také na to, že hlavní roli hrál premiér Bohuslav Sobotka, kterému padají preference. "Režiséři tohoto představení mají jediný cíl: zpochybnit politiky, kteří mají úspěch u voličů."

8:54

Mluví Kateřina Konečná za GUE/NGL: "Zájem Andreje Babiše byl jasný: Koupit si média a jejich prostřednictvím ovlivňovat moc. Chápu, že Evropský parlament má potřebu o tom hovořit, ale jsou tu i lidé , kteří o tom věděli. Mezi nimi je Jourová a Telička. Ti přijali nominace za ANO a proto jejich nynější rozhořčení považuji za pokrytecké. Vše mají nyní v rukou čeští občané v nadcházejících volbách. Věřím jim a tomu, že nebudeme muset nic řešit v Evropském parlamentu."

8:52

Pavel Telička: "Jsou státy, kde je ohrožena demokracie, ale to není případ České republiky. Sám jsem požadoval prošetření pana Babiše a jeho role v případech ovlivnění médií. Už není členem vlády a byl to ojedinělý případ. Ale příklady ukazují, že si česká média stojí lépe než třeba ve Francii nebo Itálii."

8:50

Také Jan Zahradil nesouhlasí s tím, že by byla média ovlivňována. "Jsou politici, kteří sice noviny nevlastní, ale mají privilegované vztahy s novináři a mají dobré vztahy s majiteli novin, v nichž dostávají exkluzivní prostor. A jsou i prodejní novináři, kteří napíší cokoliv. Ale to se netýká jen naší země, to se týká všech zemí. My se s Babišem utkáme ve volbách a to je jediný prostředek, jak to řešit. Špinavé prádlo se má prát doma a my si ho doma také sami vypereme," řekl Zahradil.

8:47

Slovo si vzal Pavel Poc a hned popřel, že by byla v Česku ovlivněna média. Poukázal na to, že v tomto směru pouze selhal jeden člověk, a to Andrej Babiš. Premiér Bohuslav Sobotka však situace podle Ploce zvládl. "Ten člověk (Andrej Babiš) získal ohromnou moc a riziko ohrožení trvá. Bohužel, proti zdivočelým miliardářům nemá demokracie obranu, protože jsou zpočátku roztomilí a získávají si lidi," řekl Poc.

8:43

Začal mluvit europoslanec Niedermayer: "Snaha o manipulaci médií u nás v podobě záměrného zkreslování uprchlické krize nebo debata majitele novin o  diskreditaci oponentů jsou jen některé jevy ovlivňování médií. Lékem nejsou nové předpisy nebo zvyšování pravomocí EU. Jedině promyšlený systém ochrany novinářů a uvědomělost občanské společnosti spolu s kvalitními zákony."

8:39

Malmströmová: "Je třeba zajistit pluralitu a svobodu médií napříč Evropskou unií. Proto monitorujeme možné ovlivňování novinářů a další hrozby ohrožování nezávislosti médií. Je potřeba postupovat metodou sdílené odpovědnosti společnosti i politiků." Upozornila, že komise se může do věci vložit jen tehdy, když je ohrožena unijní legislativa. To se v nynějším případě podle ní neděje.

8:35

Eurokomisařka se ujala slova. "Uvědomujeme si, že je třeba dodržovat evropskou úmluvu základních práv. Dnes ale nediskutujeme případ, že by tato práva nebyla dodržována. Všechny země by měly zajistit nezávislá média. Naše monitorování ukazuje, že žádný stát není schopen zajistit naprostou nezávislost médií, Česká republika v tom však poněkud vybočuje," zkritizovala situaci v Česku Malmströmová.

8:25

Jako první je do debaty přihlášena eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová. Po ní se ujme slova před europoslanci Luděk Niedermayer za PPE. Celkem vystoupí devadenáct řečníků.

8:15

Čtvrt hodiny před začátkem jednání zeje tiskové středisko prázdnotou. Na místě čekají jen čeští novináři z Hospodářských novin, ČTK a Českého rozhlasu.

7:56

"Nevzejde z toho pravděpodobně žádné usnesení, ale bude se debatovat o nezávislosti médií. A očekávám, že se plynule přejde k jednání pana Babiše, jeho nahrávky poslance velmi zaujaly," řekl Aktuálně.cz europoslanec zvolený za TOP 09 Jiří Pospíšil.

7:55

Andrej Babiš dává přednost návštěvě pražské zoo.

Přátelé, už dneska se jdu podívat do pražské ZOO. Kdo můžete, pojďte taky. A kdo máte děti, určitě je vemte, protože 1. června slavíme Den dětí! Je to skvělá příležitost si spolu pokecat. Naznám v Praze zajímavější místo na výlet. Rád si poslechnu váš názor, odpovím na otázky, přidají se k nám 🐨🐒🐢🐧. Já přijdu ve 14:00 ke vzdělávacímu centru u hlavního vchodu.

Zveřejnil(a) Andrej Babiš dne 31. Květen 2017
7:53

Babiš se debaty účastnit nebude, opakovaně její uskutečnění kritizuje. "Europoslanci za TOP 09 to tam prosadili a nestydí se tak pošpinit Českou republiku. Kritizovat Babiše, když víme, kdo sedí v Radě České televize a dalších radách, kde sedí lidé volení poslanci tradičních stran, je úsměvné," řekl Aktuálně.cz. 

7:52

Do debaty se chystá zapojit i švédská eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová. Ta už v minulosti jednala s Babišem například o tom, jakým způsobem se v České republice čerpají dotace. Více čtěte v článku našeho zvláštního zpravodaje z Bruselu:

7:50

Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci Evropského parlamentu.

Domácí Domácí
1. 6. 2017 8:00
 

Právě se děje

Další zprávy