Valná hromada FAČR
Fotbalové volby skončily patem, Malíka zablokovala Morava

02.06.2017 09:50 Původní zpráva Aktualizováno 02.06. 19:15

On-line

  • 09:50

    Dobrý den, vítejte u on-line přenosu z devatenácté řádné valné hromady FAČR.

  • 09:57

    Podle ČTK slíbil kandidát na předsedu Fotbalová asociace ČR Martin Malík profesionálním klubům, že bude bránit nezávislost komisí v čele s komisí rozhodčích, a splnil tak jejich podmínku pro získání podpory.

    "Chtěl bych jasně deklarovat, že v případě svého zvolení do funkce předsedy FAČR budu jednoznačně činit takové kroky v rámci činnosti nezávislých komisí, a především té týkající se rozhodčích, které budou bránit a podporovat jejich nezávislost z pohledu dopadu na chod profesionálních soutěží," uvedl Malík v prohlášení. "Pokud získám pocit, že se tomu tak neděje, jsem připraven rezignovat na svůj post předsedy," dodal.

  • 10:05

    Valná hromada je oficiálně zahájena státní hymnou. 

  • 10:08

    Delegáti odhlasovali, že dnešní valné hromadě bude předsedat generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

  • 10:14

    Slovo si bere Eva Pasquierová, vedoucí mezinárodních vztahů UEFA, která na valnou hromadu přijela jako host.

  • 10:20

    U mikrofonu jí vystřídal šéf České unie sportu Miroslav Jansta: "Často se říká, že právě probíhá krize sportu. Ale žádná krize sportu není. Je jen krize státní správy v oblasti sportu."

  • 10:22

    Jansta: "Teď vylézají hyeny, které čtyři roky nebyly vidět. Ty nepomáhají sportu, ale jen sobě." 

  • 10:28

    Jansta: "Podívejte se, kam jsme se v kolektivních sportech dostali. Všechny země nás předbíhají, protože se věnují mládeži a výchově. Kdybychom neměli Nedvěda nebo Čecha, kdo zná ve světě Českou republiku?"

  • 10:30

    Jansta: "Miroslav Pelta měl ze své pozice právo diskutovat s náměstkyní ministryně o principech rozdělování dotací do sportu." 

  • 10:43

    Janstův plamený projev skončil, delegáti přistupují ke schvalování programu valné hromady.

  • 10:44

    Slovo si bere delegát Ladislav Vilímek z moravské komory: "Navrhuji program neschválit. Za stavájící situace je potřeba nejdříve vytvořit plán záchranných kroků. Pokud to neuděláme, situaci si výrazně zkomplikujeme. Odložením voleb nic neriskujeme."

  • 10:50

    Následuje přestávka kvůli složení mandátové komise, poté přijde na řadu hlasování o programu hromady.

  • 11:05

    Delegáti z moravské komory chtějí volby zablokovat neschválením programu a o půl roku je odložit. Stále běží přestávka, delegáti se postupně vracejí do sálu.

  • 11:12

    Pauza skončila. Předseda mandátové komise Miroslav Brtníček předkládá zprávu o účasti na hromadě. Účastní se 99% delegátů z Čech i Moravy. 

  • 11:18

    Brtníček: "Máme problém s platností delegace u devatenácti klubů první a druhé ligy. Všichni jejich členové představenstva a dozorčích rad musí být členy FAČR, což neplatí."

  • 11:19

    Brtníček vyjmenovává dlouhý seznam lidí, kteří nejsou členy fotbalové asociace. Problém se týká například Zlína, Mladé Boleslavi, Opavy, Českých Budějovic a dalších.

  • 11:22

    Platí to i o Slavii, členem FAČR není ani předseda jejího představenstva Tvrdík. 

  • 11:25

    Všechny kluby kromě Budějovic proti tomu vznáší námitku.

  • 11:28

    Delegáti v hlasování přijímají námitky klubů. Nastává zhruba dvacetiminutová přestávka, během které si kluby budou muset elektronicky vyřídit členství v asoiaci pro své jmenované představitele, aby se mohly valné hromady nadále účastnit.

  • 11:38

    Sálem zněl během čtení dlouhého seznamu smích, mluví se o tom, že vítr vane od Romana Berbra, který si chtěl kluby "podat" a ukázat svou sílu. Zástupci klubů teď pro své členy v předsálí platí členství ve FAČR. Pokračovat by se mělo v 11.50. 

Foto: ČTK

Autor: - krm -



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ligový výbor podle očekávání předčasně ukončil nejvyšší soutěž.

Rozhodnutí
Ligový výbor podle očekávání předčasně ukončil nejvyšší soutěž

Ligový výbor Ligové fotbalové asociace (LFA) v pátek podle očekávání předčasně ukončil sezonu nejvyšší soutěže. Kvůli pozitivnímu testu na nový koronavirus u... více

Fotbalisté Opavy.

Fotbalová liga
Fotbalista Opavy je nakažen, celý tým musí do karantény

Opava má jednoho fotbalistu nakaženého novým koronavirem. Na tiskové konferenci to uvedla ředitelka krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová, podle které... více

Výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace Tomáš Bárta.

Profesionální fotbal
Baráž se ruší! Jaké další změny ligové grémium odkleplo?

Profesionální kluby první a druhé fotbalové ligy na ligovém grémiu odsouhlasily dohrání posledních dvou kol skupiny o záchranu v nejvyšší soutěži, následná... více

Čermák: Titul je ve hře, příště musíme se Slavií vyhrát.

Fotbal
Čermák: Titul je ve hře, příště musíme Slavii porazit

Plzeňští fotbalisté Aleš Čermák a Jan Kovařík věří, že Viktoria má nadále šanci na titul, přestože po bezbrankové remíze ve 28. kole první ligy na hřišti... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle najdete >


Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov