Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Poneseme si to do konce života.“ Blízcí teroristy z Manchesteru promluvili

Autor: ČTK, Mii - 
2. června 2017
15:59

Bratranci Salmana Abediho, jenž podle vyšetřovatelů stojí za teroristickým útokem na koncert v Manchesteru a smrtí 22 lidí, tvrdí, že je čin hluboce zasáhl. O radikálním smýšlení Salmana ani o jeho plánech na útok podle portálu BBC nic nevěděli.

„Fakt, že člověk, který to udělal, je náš pokrevní příbuzný, je něco, co si v sobě ponesu do konce života,“ prohlásil 24letý Isaac Forjani. „Mé myšlenky jsou s rodinami obětí. Opravdu s nimi soucítím,“ dodal.

Policie Isaaca Forjaniho společně s jeho bratry 21letým Abzem a 19letým Alharthem po atentátu zadržela. Zatímco Isaac a Abz byli bez obvinění propuštěni, Alharth ve vazbě nadále zůstává.

Oba propuštění bratři tvrdí, že Salmana naposledy viděli před třemi měsíci, když se nechal v Abzově holičství ostříhat. Abz řekl, že se Salmanem měli blízký vztah, ale že o jeho radikálních názorech nevěděli. Domnívá se také, že Salman nebyl členem žádné větší teroristické sítě.

VIDEO: Takhle to vypadalo na místě činu po výbuchu

Video  Křik, strach, panika a zběsilý úprk přes zraněná těla. Video zachycuje situaci v aréně těsně po útoku.  - youtube.com
Video se připravuje ...

„Myslím, že to udělal jen jeden člověk, který v posledních letech dospěl k nějakému myšlenkovému názoru, který si nechal pro sebe, který tajil,“ řekl Abz. „Nikdy nic neřekl ostatním členům rodiny. Kdyby ano, mohli bychom něco udělat, abychom předešli tomu, co se stalo,“ dodal.

„Nikdy neukazoval radikální postoje, jen politické názory, které nebyly zaměřeny na žádné konkrétní hnutí,“ řekl Abz.

Útočník pravděpodobně jednal sám

Britská policie v rámci vyšetřování dosud zadržela 16 lidí, šest z nich propustila a deset zůstává ve vazbě. Vyšetřovatelé původně předpokládali, že Abedi byl členem teroristické buňky, nyní se ale kloní k názoru, že zřejmě jednal sám.

Z dosud zveřejněných informací vyplývá, že Abediho vedly tajné služby v patrnosti, nebyly na něj ale zaměřené, neboť ho nepovažovaly za hrozbu. BBC se nyní odvolává na jistého pracovníka komunitních služeb, který řekl, že před pěti lety na nouzovou linku volali nezávisle na sobě dva lidé, kteří měli z Abediho chování obavy.

Policie se mezitím stále snaží objasnit, co přesně Abedi v posledních dnech před útokem dělal. V pátek v Manchesteru nalezla auto, které by mohlo být důležité pro vyšetřování. Během zásahu evakuovala okolí.

VIDEO: Řada rodičů při útoku přišla o své potomky. I matka 15leté Olivie
Video  Zdrcená matka o smrti Olivie (15) z Manchesteru: Není to oběť!  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

Vše o útoku v Manchesteru čtěte ZDE >>>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi