V juniorské kategorii je Roland Garros nejtěžší turnaj, říká čtveřice českých dorostenců

Nebývale vysoký počet českých juniorů dorazil na tenisový grandslam do Paříže. Talentovaní dorostenci už jsou ve hře pouze v soutěžích deblistů, protože v singlu všichni vypadli. Vzhledem k velké konkurenci je ale úspěchem samotná kvalifikace mezi nejlepších 64 hráčů světa.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

French Open je v juniorské kategorii nejprestižnějším grandslamem, na který se dá dostat.

French Open je v juniorské kategorii nejprestižnějším grandslamem, na který se dá dostat. | Foto: Wikimedia Commons

„Paříž je asi nejtěžší grandslam, kam se dá dostat," přiznává pro Radiožurnál Ondřej Štyler. Právě antukové Roland Garros je označováno za vůbec nejtěžší turnaj v juniorských kategoriích. Nejlepší tenisté se v posledních desetiletích rodí hlavě v Evropě a tak je tam, kde je to nejblíž, největší konkurence.

Přehrát

00:00 / 00:00

V juniorské kategorii se na French Open letos představili čtyři čeští zástupci

Štyler se i za této situace snaží v Paříži prorazit. „Jezdí sem opravdu všichni dobří hráči. Hodně z nich se později prosazuje v seniorském tenisu," říká. Vždyť se stačí podívat na jména vítězů juniorky z posledních patnácti let a připomenete si, že drtivá většina dorosteneckých šampionů se prosadila do špičky i mezi dospělými – například Wawrinka, Gasquet nebo Monfils.

Mezi elitu by rádi zamířili i současní čeští mladíci, kterým dalo už dost práce, aby se vůbec dostali na juniorský grandslam. Michael Vrbenský si zahrál už v Austrálii, ale Štyler a Tomáš Macháč jsou na svém prvním velkém turnaji. „Začal jsem v roce 2016, byl jsem asi 1200. na světě. Trvalo mi rok a půl, než jsem se sem dostal, a jsem rád, protože příští rok tu můžu být znovu," uvedl Macháč.

Tato trojka by se měla představit i ve Wimbledonu. Trojici singlistů v hlavní soutěži juniorky už dlouho Česko na grandslamu nemělo. V posledních letech jezdila spíš děvčata. Teď je to ale naopak a teprve čtrnáctiletá Denisa Hindová, která se představila už v Austrálii, krajanku v pavouku neměla.

„Kluci jsou fajn, je s nimi velká sranda. Máme super partu," přiznává Hindová, pro kterou bylo první kolo dvouhry i poslední. Stejně jako pro Macháče. O kolo později dohráli v singlu Štyler i Vrbenský, takže všem zbyla pouze čtyřhra. Bez ohledu na výsledky v singlu i deblu, významný krok v tenisové kariéře udělali všichni členové této pařížské party.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme