Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda už nepočítá se Citigo. Nepřijde ani elektrická verze

David Bureš
Diskuze (60)
Minitriu Seat Mii, Škoda Citigo a Volkswagen Up! se prodejně nedaří tak, jak si koncern představoval. Aktuálně se proto řeší, co bude s druhou generací.

Modelem Citigo automobilka Škoda vstoupila v roce 2011 do nového segmentu, segmentu minivozů. Automobil vznikl jako společný koncernový projekt, jeho základem je platforma NSF (New Small Family) sdílená se Seatem Mii a Volkswagenem Up!, se kterým má mnohé společného. Prodejním trhákem se ale nikdy nestalo, a tak se jeho životní kariéra nachýlí ke konci po pouhé jedné generaci.

O konci Citigo se v oboru spekuluje už delší dobu, nyní jej automobilka oficiálně potvrdila slovy Petra Šolce, vedoucího zámořských prodejů značky. „Citigo bude ukončeno, jednoduše proto, že prodeje některých segmentů klesají,“ uvedl Šolc. Kdy Citigo skončí, Šolc neřekl, stávající provedení ale dožije, zřejmě do roku 2019.

Minivozy sice v Evropě bývaly hodně oblíbené hlavně ve velkoměstech, v poslední době ale jejich prodeje klesají. Jen v prvním čtvrtletí roku se na starém kontinentu prodalo o pět procent méně miniaut než před rokem. Prodeje Citigo sice rostly o jedno procento, výsledných 9.504 prodaných kusů je ale v rámci segmentu málo. Nejlepší Fiat Panda hlásí 59.189 prodaných exemplářů, sourozenec Citigo, Volkswagen Up!, pak 26.961 prodaných kusů.

Místo miniaut se Škoda chce orientovat na prodejně zajímavější segmenty, což jsou dnes primárně SUV. A právě jejich nabídka se postupně rozšíří, po až sedmimístném Kodiaqu a Karoqu, nástupci Yetiho, se počítá ještě se sportovně střiženým Kodiaqem Coupé a malým SUV. Poslední jmenovaný má být nepřímým nástupcem hned pro dvojici modelů, Fabii Combi a Rapid liftback. Takové rozhodnutí mnohé překvapuje, automobilka ale nemá na starém kontinentu dostatek výrobních kapacit, a tak se musí zaměřit jen na ty modely, které mají větší prodejní potenciál. A těmi jsou dnes SUV.

Ukončení produkce Citigo ale vyvolává otázku, co vlastně s triem koncernových miniaut bude. Prodeje jsou za původním očekáváním, a tak se opatrně spekuluje o tom, že druhé generace se dočká pouze Volkswagen Up!, prodejně nejúspěšnější model tohoto tria. Tím by se uvolnila kapacita bratislavské továrny, kde se trojice vyrábí, třeba pro produkci nových SUV.

Podle těchto zpráv by skončil také Seat Mii, který byl letos představen i v elektrické verzi po vzoru Volkswagenu e-Up!. To Citigo se elektrického pohonu nedočká, podle Škody by nedosahovalo takových prodejů, aby se prodejně vyplatilo. Do světa elektromobilů chce mladoboleslavský výrobce jiným způsobem, patrně elektrickým SUV. Stejně tak letos modernizované Citigo nenabídlo přeplňovaný tříválec 1.0 TSI jako bratrský Volkswagen Up!.

David Bureš
Diskuze (60)
10. 6. 2017 20:59
Re: Když to řídili dnešní omezení ekonomisti, muselo to tak
Pokud dojíždim denně 60 km (i třeba mimo dálnici) tak je minimum nižší střední. Ani ve Fobii bych to nechtěl jezdit.
Avatar - Ada je zase tady
10. 6. 2017 12:09
Re: Jsou
není v tom diesel. To je problém.
Avatar - Ada je zase tady
10. 6. 2017 12:07
Re: Když to řídili dnešní omezení ekonomisti, muselo to tak
Klidně bych si to koupil nové. Když člověk dojíždí každý den do práce 60km po dálnici, byla by to optimální volba.
Avatar - Bazalt
9. 6. 2017 10:45
Citi(no)go
Tak nám končí Citigo. Když tato trojčata přišla na svět pěly se oslavné články a recenze na budoucí nejúspěšnější mini auto všech dob. Převálcují veškerou konkurenci, malé Korejce, trojčata z Kolína ba i Pandu. Asi se to tak úplně nestalo. Mini Škoda a Seat zmizí, VW je nejistý. Konkurence jede dál. Proč? Snad pýcha předchází pád, mini trojka se neprodávala špatně, jen ne tak dobře jak si analytici ve VW představovali.
Radost z toho nemám a to nejsem zrovna příznivec krabičky na kolech jako tyto tři mini jsou. Ano stylovka vypadá jinak. Vede určitě retro 500, Piccanto je také jiné, i10 zapadá do konceptu značky. Twingo má motor vzadu, Kolín vytáhl design úplně jinak, Toyota je divoká, Peugeot relativně normální i když se místy plete s větší 208, předek C1 mi příjde jak ze sci-fi. Panda drží svou tradici malého velkého auta.
Osobní zkušenost mám s Aygem, i10, 208, Piccantem a i10. Všechna tato auta mají něco do sebe, a v něčem jsou úplně rozdílná.
S žádným z VW trojčat jsem nikdy nejezdil, nemohu soudit.
Proč nemám radost z toho, že zmizí z trhu? Mini auto není jen nákupní taška a věc na popojíždění po městě pro mladé, či dámy (jak se často podsouvá a design tomu napovídá). Citigo a spol měly oproti konkurenci jednu výhodu, onen krabicoidní vzhled, který byl překvapivě dobrý. Mini auta totiž používají i rozvážkové a kurýrní firmy. A pro ně je "design bez nápadu" výhodnější než ten od konkurence.
9. 6. 2017 09:55
Re: škoda
ok, beru