Bývalý šéf FBI vyšetřuje v ruské kauze i Trumpa. Povede to k jeho pádu? Otázky a odpovědi přehledně

Zahraničí František Typovský, Zahraničí
Aktualizováno 15. 6. 2017 11:12
Donald Trump čelí největší krizi od nástupu do funkce prezidenta USA. O jeho údajném zasahování do vyšetřování tzv. ruské kauzy - kontaktu Trumpova předvolebního týmu s Kremlem - vypovídal před americkým Kongresem už bývalý ředitel FBI James Comey. Jeho předchůdce Robert Mueller teď vede zvláštní vyšetřování celé aféry a zkoumá podezření, že se Rusové snažili ovlivnit loňské prezidentské volby v USA. Podle deníku Washington Post už Mueller vyšetřuje i samotného Trumpa kvůli možné obstrukci spravedlnosti neboli ovlivňování justice. Může to vést až k odvolání amerického prezidenta? Projděte si nejdůležitější otázky a odpovědi k případu.
Americký prezident Donald Trump.
Americký prezident Donald Trump. | Foto: Reuters

Proč je Donald Trump vyšetřován?

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller vede od poloviny května vyšetřování možné spolupráce mezi Ruskem a zástupci předvolební kampaně nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Jejich cílem mělo být ovlivnit loňské volby v neprospěch Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové.

Několik nejmenovaných zdrojů nyní řeklo deníku Washington Post, že Mueller vyšetřuje i samotného Trumpa, a to kvůli podezření, že se mohl pokoušet ovlivňovat americkou justici.

Kdo je to Robert Mueller?

Mueller dlouhá léta zastával funkci ředitele Federálního vyšetřovacího úřadu (FBI), a to mezi roky 2001 až 2013. Po svém konci v čele této organizace pracoval jako nezávislý vyšetřovatel.

Letos ho americké ministerstvo spravedlnosti vybralo, aby dohlížel na vyšetřování celé tzv. ruské kauzy. 

Muellera provází pověst nezávislého a neoblomného vyšetřovatele. Jeho jmenování do funkce většina amerických politiků ocenila.

S postupujícím vyšetřováním se ovšem začínají ozývat někteří republikáni a přicházejí s obviněními, že Muellerovo vyšetřování podléhá politickému nátlaku. 

Co je to obstrukce spravedlnosti?

Právě z ní může být Donald Trump obviněn.

Obstrukce neboli zabraňování spravedlnosti, v angličtině "obstruction of justice", znamená v americkém právním řádu snahu obcházet vyšetřovatele nebo využít politické moci k nátlaku na probíhající vyšetřování.

Zločin, který se v českém právním systému nejvíc blíží maření vyšetřování, se ve Spojených státech kromě všech občanů týká převážně veškerých soudců, žalobců i státních zástupců - hlavně ale zvolených politiků ve funkci. 

Obstrukce spravedlnosti už dřív sehrála klíčovou roli v aféře Watergate na počátku 70. let minulého století. Právě z ní byl obviněn tehdejší prezident Richard Nixon, který následně rezignoval.

Bývalý šéf amerických rozvědek James Clapper teď tvrdí, že Trumpův skandál začíná mít rozměry právě aféry Watergate. "Jsem znepokojen útoky na naše nezávislé instituce," řekl Clapper pro britský list Financial Times.

Hrozí Donaldu Trumpovi opravdu odvolání z funkce?

Ústavní žaloba, která veřejného činitele zbaví funkce kvůli spáchání trestného činu, má ve Spojených státech poměrně komplikovaný proces.

Aby k odvolání došlo, musí žaloba nejdřív projít Kongresem. Sněmovna reprezentantů funguje jako žalobce a musí žalobu odsouhlasit. Senát pak funguje jako soudní tribunál a rozhoduje, zda se prezident provinil.

Pokud by Senát vinu prezidenta uznal víc než dvěma třetinami přítomných zákonodárců, teprve pak by byl prezident odvolán.

Většinu v Kongresu ale mají republikáni, za které Donald Trump kandidoval. Je tedy nepravděpodobné, že by proti němu členové této strany hlasovali.

I přesto se i od republikánů ozývají kritické hlasy. Senátor John McCain z Arizony řekl pro BBC, že Trumpovo jednání je "skutečně znepokojující".

Co řekl ve výboru James Comey?

Bývalý šéf FBI James Comey vypovídal před senátním výborem pro tajné služby minulý čtvrtek.

Comey naznačil, že důvodem, proč ho prezident Trump v květnu odvolal z funkce, byla Trumpova snaha zastavit vyšetřování jeho poradce Michaela Flynna kvůli kontaktům s Rusy. Prezident to ale odmítá.

Comey také řekl, že nemá žádné pochybnosti o tom, že Rusové zasahovali do amerických prezidentských voleb.

Co řekl ministr spravedlnosti Jeff Sessions?

V úterý předstoupil před výbor taky americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions.

Ten se během předvolební kampaně dvakrát sešel s ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem. Před svým uvedením do úřadu ministra o tom ale při bezpečnostní prověrce neinformoval Senát.

Během slyšení Sessions odmítl, že by se s Rusy scházel kvůli americkým volbám.

Potvrdil taky, že odvolání bývalého šéfa FBI Comeyho sám navrhl prezidentu Trumpovi. Údajně kvůli porušení pravidel ministerstva spravedlnosti - Comey totiž Trumpa informoval o detailech případu, aniž by získal povolení od ministerstva. 

Jak na kauzu reagují Američané?

Negativně.

Podle průběžných průzkumů Gallupova ústavu podporuje Donalda Trumpa ve funkci prezidenta Spojených států jen 36 procent dotázaných, to je o skoro deset procent méně než v minulých týdnech a měsících. 

Roste taky podpora impeachmentu amerického prezidenta. Podle serveru Politico stoupla mezi Američany na 43 procent.

Občanů USA, kteří impeachment neschvalují, je ale víc - 46 procent. 

Co je to kauza Flynn?

Kauza bývalého prezidentova bezpečnostního poradce Michaela Flynna je ústředním tématem výslechů i celého vyšetřování Trumpova týmu.

Flynn měl před volbami i po nich udržovat kontakty s ruskými diplomaty. Styky s nimi poté zamlčel viceprezidentovi Miku Penceovi, a následně proto na funkci rezignoval.  

Trump se mezitím údajně pokoušel na tehdejšího šéfa FBI Comeyho tlačit, aby vyšetřování Flynna ukončil. Když to měl Comey odmítnout, prezident ho 9. května odvolal z funkce. 

Comey si průběh setkání s prezidentem zapsal a následně svolil k podání svědectví. Trump jeho verzi ale odmítá.

Představte si, co dokážu za 100 dnů vlády! Sestřih projevů Trumpa k jeho "výročí". | Video: PRESIDENT DONALD TRUMP SPEECHES & PRESS CONFERENCE
 

Právě se děje

Další zprávy