Prezident Zeman se v pátek setká s britskou královnou Alžbětou II.

Prezident Miloš Zeman se s manželkou Ivanou v pátek setká s britskou královnou Alžbětou II. Audienci českého prezidenta u britské královny potvrdil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Praha (Aktualizováno: 11:54 12. 6. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zeman pogratuloval Macronovi ke zvolení, pozval ho do Česka

Zeman pogratuloval Macronovi ke zvolení, pozval ho do Česka | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

K pátečnímu programu Alžběty II. nejsou v oficiálním kalendáři královské rodiny žádné informace. Buckinghamský palác nicméně na svém webu uvádí, že poskytnuté audience jsou obvykle považovány za soukromou schůzku královny s jejím hostem. Takovýchto setkání se až na výjimky, jako je například přijetí významných světových státníků, neúčastní další členové královské rodiny.

Českému prezidentskému páru udělí audienci, o kterou požádal Pražský hrad, v pátek pravděpodobně v odpoledních hodinách. V kolik hodin se český prezidentský pár setká s královnou, Ovčáček neuvedl. Zmínil pouze Zemanův program při jeho jednodenní pracovní návštěvě Británie.

Zeman by měl zároveň během své pracovní návštěvy Velké Británie vyznamenat pět válečných veteránů a předat diplom o povýšení do generálské hodnosti Miroslavu Antonínu Liškutínovi, československému pilotovi, který létal v britské RAF (Royal Air Force). Ten byl povýšen na generála letos k 8. květnu. Ceremoniálu na Pražském hradě se Liškutín, který žije v Anglii, nemohl zúčastnit.

„Dále se (prezident) zúčastní ceremoniálu u památníku bitvy o Británii," doplnil Ovčáček.

Zeman je ve Vietnamu. Chce vyjednat zrušení víz nebo přímou leteckou linku

Číst článek

Hrad původně cestu do Velké Británie výslovně nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. „Pan prezident se svou paní uskuteční v pátek návštěvu velmi významné evropské země, ve které se nedávno konaly parlamentní volby," řekl Ovčáček. Parlamentní volby se ve Velké Británii uskutečnily minulý týden. Později ale informaci potvrdil.

Zeman v poslední době britské královně poslal dvakrát kondolenci kvůli teroristickým útokům spáchaným v Londýně a v Manchesteru. V prezidentské funkci měl možnost vidět se s Alžbětou II. v roce 2014 v Normandii na oslavách 70 let od spojeneckého vylodění v Normandii. Podle zdroje Zeman považuje za důležité, „aby Česká republika udržovala s Velkou Británií velmi vynikající vztahy".

S královnou se v minulosti několikrát setkali prezidenti Václav Havel a Václav Klaus. Havel se s Alžbětou II. poprvé setkal v roce 1990 a poté se viděli třeba při finálovém utkání českých a německých fotbalistů na Mistrovství Evropy 1996.

Ve stejném roce také Alžběta II. přijela na návštěvu České republiky. V roce 1998 Havla v Buckinghamském paláci přijala s veškerými poctami včetně přehlídky vojenské stráže a slavnostního oběda. Klause a jeho ženu Livii v Buckinghamském paláci přijala královna Alžběta II. v listopadu 2007.

Čtvrtá návštěva v Jihočeském kraji

Prezident v pondělí zahájí třídenní návštěvu Jihočeského kraje a setká se s hejtmankou Ivanou Stráskou a krajskými zastupiteli. Pak přejede do Kaplice na Českokrumlovsku, kde si prohlédne továrnu společnosti Engel a setká se s občany. Jde o čtvrtou Zemanovu návštěvu Jihočeského kraje v nejvyšší ústavní funkci.

Horáček už nasbíral dost podpisů pro prezidentskou kandidaturu. Drahoš a Zeman jsou v polovině

Číst článek

V úterý se prezident vydá do Cehnic na Strakonicku, což je loňská vesnice roku Jihočeského kraje. Odtud vyrazí do Hoštic u Volyně, kde se nechá vyfotit u autobusu Zemák, jenž byl součástí předvolební kampaně ČSSD v letech 1996 a 1998, když byl Zeman předsedou strany. Ve Vimperku má potom na programu setkání s občany a představiteli města.

Oficiální návštěvu kraje uzavře Zeman ve středu v Milevsku. Posledním bodem v programu návštěvy je tisková konference za přítomnosti hejtmanky ve Zvíkovském Podhradí.

Zeman na jih Čech přijíždí nedlouho po změně ve vedení kraje. Počátkem dubna se v kraji rozpadla koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. Důvodem byly mimo jiné neshody v odměňování představitelů společnosti Jihočeské nemocnice. Následně vznikla nová koalice ČSSD, Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočeši 2012.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme