Nepřesný Zeman. Novináře opravuje, sám plete fakta

ZEMAN NA CESTÁCH

Nepřesný Zeman. Novináře opravuje, sám plete faktaNOVÉ
Prezident Miloš Zeman Foto:

Foto: Jan Zatorsky

1
Domov
Echo24
Sdílet:

Prezident Miloš Zeman, který je známý bazírováním na znalosti faktů u svých komunikačních partnerů, sám dokáže se skutečnostmi dost „zatočit“. Britské královně Alžbětě II., kterou má navštívit za několik dní, přisoudil vládu téměř o deset let dřív. Prezident to řekl během nedávné debaty s občany Kaplic.  

„Těším se na setkání s královnou, protože je symbol stability, symbol tradice a také symbol nepoddajnosti. Nezapomeňte, že nastupovala do své funkce právě v době druhé světové války, že ještě znala Winstona Churchilla. Nu a aby to neznělo tak vážně, zeptám se, jakým způsobem se lze dožít devadesáti let,“ řekl v pondělí Zeman.

Že se královna znala s Churchillem, který byl v letech 1951 až 1955 premiérem, je pravda. Nicméně na trůn se Alžběta II. druhá nedostala během druhé světové války, ale až téměř o deset let později. Královnou se stala až v roce 1952. 

Není to jediné faux pas, které se Zemanovi na debatách s občany v posledních dnech podařilo. Českou eurokomisařku Věru Jourovou (ANO) „zavřel do vězení“ na rok a půl. Jourová strávila za mřížemi podstatně kratší dobu, jen něco málo přes měsíc. Ve vyšetřovací vazbě kvůli kauze Budišov byla od 13. října 2006 do 16. listopadu 2006.    

„Víte, že dnešní eurokomisařka paní Jourová byla rok a půl ve vězení, než byla očištěna od nepravdivého obvinění. Takže tvrdit, že každé obvinění je automaticky pravdivé je trochu přehnaně naivní. Počkejme si tedy na soudní rozsudek,“ prohlásil prezident v úterý v Cehnicích, kde debatoval s občany. Odpovídal tím na dotaz, jaký postoj zaujímá k současné vládní krizi a s tím souvisejícími kauzami kolem bývalého ministra financí Andreje Babiše.        

Miloš Zeman během rozhovorů s oblibou vyčítá, když někdo fakta poplete nebo je nezná. Během debaty v Cehnicích zároveň připustil, že to svým hostům dělá záměrně a získává tak převahu. „Když už ke mně přijde nějaká návštěvě, ať už ze zahraničí nebo z domova, tak se jí vždycky zlomyslně zeptám: A víte co se stalo ve světové kultuře roku 1564? Vůbec nikdo to neví! … Je to krásný úvod do konverzace s vašimi hosty, protože oni se cítí mírně zahanbeni tím, že to nevěděli, a vy pak v té rozpravě získáváte mírnou převahu,“ řekl Zeman lidem, když mluvil o své chalupě na Vysočině.   

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: Zemanových 20 minut s Alžbětou II. Soukromý hovor bez tlumočníka

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články