Valachová se loučila s vládou. Zeman jmenuje Štecha ministrem ve středu

Pokud si ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) nerozmyslí svou demisi, prezident Miloš Zeman ve středu jmenuje Stanislava Štecha novým ministrem školství. Sejít se s ním bude chtít v úterý. S Valachovou se chce potkat v pondělí. Zeman to řekl na tiskové konferenci na konci své cesty po Jihočeském kraji.

Zeman už dříve řekl, že s odchodem ministryně z vlády nesouhlasí. Chce jí proto nejprve položit otázku, zda trvá na své demisi. Pokud si ji nerozmyslí, což podle jejích vyjádření předpokládá, v úterý přijme Štecha a ve středu ho jmenuje ministrem školství. 

Ministryně už dříve uvedla, že demisi nestáhne. Ve středu pak na Twitteru napsala, že se na vládě i koaliční radě rozloučila se svými kolegy. 

Zeman nicméně prohlásil, že není povinen demisi člena kabinetu přijmout. „Znalci ústavního práva vědí, že premiér je v tomto případě cosi jako pošťák, tedy muž s koženou brašnou, který předává demisi nějakého člena vlády. Prezident zvažuje, zda demisi akceptuje, nebo neakceptuje, rozhodně není povinen ji přijmout,“ zdůraznil. Dodal ale, že pokud si to Valachová nerozmyslí, jmenuje Štecha.

Valachová podala demisi ke konci května. Post ministryně se rozhodla opustit kvůli dotační kauze, ve které figuruje její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová. Ta je podezřelá z toho, že se domlouvala se šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou na rozdělování investičních dotací.

Ministryně původně chtěla odejít z vlády k 31. květnu, kdy Senát projednával kariérní řád učitelů. Horní komora ale zákon vrátila do sněmovny. Valachová poté uvedla, že by chtěla řád ve sněmovně ještě prosadit. Dolní komora by se ale k předloze mohla dostat nejdřív na schůzi, která začne 27. června. 

Zeman dal Valachové čas na rozmyšlenou do 10. června, kdy se vrátil z cesty do Vietnamu a Kazachstánu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prezidenta za průtahy v odvolání kritizoval.