Zeman se v Británii setká s ministrem zahraničí Johnsonem, schůzka s Mayovou nevyšla

Prezident Miloš Zeman se v pátek během návštěvy Velké Británie setká i s britským ministrem zahraničí Borisem Johnsonem. Jednat budou o brexitu či bilaterálních vztazích. Řekl to ředitel zahraničního odboru Rudolf Jindrák. Do Londýna Zeman jede především kvůli audienci u královny Alžběty II.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský ministr zahraničí Boris Johnson

Britský ministr zahraničí Boris Johnson | Foto: Reuters

Od počátku se česká diplomacie snažila domluvit schůzku i s někým z britské vlády. Zájem měla především o premiérku Theresu Mayovou. S ní se ale kvůli složité povolební situaci nepodařilo setkání sjednat.

Britskou vládu tak při jednáních s českým prezidentem zastoupí Johnson. Podle Jindráka se schůzka uskuteční na závěr Zemanovy návštěvy Londýna. Mluvit by spolu měli, na rozdíl od rozhovoru s královnou, především o exekutivních tématech, tedy třeba o brexitu, česko-britských bilaterálních vztazích či o školství. Tématem budou i evropské záležitosti. Setkání by mělo trvat asi půl hodiny až 40 minut a uskuteční se na britském ministerstvu zahraničí, dodal Jindrák.

Do Buckinghamského paláce je český prezident se svou ženou Ivanou pozván na 12.00 (13.00 středoevropského letního času). Zeman poté položí květinu u památníku letecké bitvy o Anglii a v rezidenci velvyslance vyznamená válečné veterány.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme