Průzkum: ANO má drtivý náskok, druzí by skončili komunisté. Ztrácí koalice lidovců a STAN

Volby do Poslanecké sněmovny by nyní ovládlo hnutí ANO s 32,8 procenta před KSČM, která by získala přes dvanáct procent. Obě strany si polepšily stejně jako ODS s téměř 10 procenty. Oslabila naopak ČSSD, která klesla na 11,4 procenta. Výzkum provedla agentura STEM.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební průzkum agentury STEM, červen 2017

Volební průzkum agentury STEM, červen 2017 | Foto: Jan Řápek | Zdroj: Český rozhlas

Průzkum se uskutečnil po odeznění vládní krize, která i podle jiných dotazování zhoršila výsledky ČSSD. Hnutí ANO se naopak zisk zvýšil z dubnových 28,3 procenta. Statistická chyba činí plus minus dva procentní body u menších stran a u větších plus minus tři procenta.

Poslance by měla i TOP 09 s 5,5 procenta hlasů, což je téměř o procentní bod méně než v dubnu. Lidovcům se výsledek zlepšil proti dubnu o tři desetiny na 7,4 procenta, hnutí Starostové a nezávislí (STAN) naopak ztratilo z dubnových 2,2 na červnových 0,9 procenta. Volební koalice KDU-ČSL a STAN by se tak při prostém součtu volebních zisků do sněmovny nedostala, protože potřebuje získat deset procent hlasů. Jiné politické subjekty měly pod pět procent a do sněmovny by neprošly.

Voleb se v červnu plánovalo zúčastnit 54 procent lidí, rozhodnuta o účasti není další čtvrtina.

jra, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme