Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zeman nechal kvůli Ivaně Trump čekat nového ministra. Řešili ambasádu

Autor: val, ČTK, vei - 
21. června 2017
17:45

Prezident Miloš Zeman se ve středu neplánovaně setkal s podnikatelkou a exmanželkou amerického prezidenta Trumpa Ivanou Trump. A o 25 minut kvůli tomu pozdržel jmenování Stanislava Štecha (za ČSSD) ministrem školství. Ještě v úterý přitom hradní mluvčí Jiří Ovčáček tvrdil, že se Zeman a Ivana Trump z časových důvodů nemůžou potkat. Podnikatelka zavítala do Prahy, aby převzala titul Ambasador České republiky, který uděluje Společnost CZECH TOP 100.

„Setkání se neplánuje a ani se neplánovalo, pan prezident teď absolvoval řadu zahraničních a krajských cest a má sám nabitý program na Pražském hradě, kdy ho čeká jmenování nového ministra školství, jmenuje nové soudce a čeká ho také Žofínské fórum,“ řekl hradní mluvčí Blesk.cz v úterý.

Zeman původně poslal Ivaně Trump jen osobní dopis a květinu skrze svého poradce. V plánu byla také prohlídka reprezentačních prostor Pražského hradu, ale bez Zemana. „Pan prezident vzpomněl v dopise nedávný společný telefonní hovor, který proběhl před časem a také ocenil přínos paní Trumpové, jakou dělá pověst své vlasti,“ zmínil Ovčáček.

Ve středu v 15:50 ale Zeman přijal Trumpovou na hradě. Přitom měl být původně podle informací Hradu v 16:00 na jmenovacím ceremoniálu nového ministra školství. Stanislav Štech si ale na novou funkci musel počkat zhruba půl hodinky navíc. Ovčáček Blesku potvrdil, že za zpoždění mohlo setkání s Trumpovou.

Trumpová jako velvyslankyně je mimo hru?

„Obsah rozhovoru nebudu nyní komentovat, prozradit mohu pouze to, že pan prezident tematicky navázal na telefonický rozhovor s paní Trumpovou,“ napsal v textové zprávě hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Telefonát, na nějž mluvčí odkazoval, se odehrál loni v listopadu. Zeman tehdy Trumpové poděkoval za odvahu, kterou projevila, když vyjádřila přání stát se americkou velvyslankyní v České republice.

Ovčáček potvrdil, že otázka obsazení místa šéfa americké ambasády v Praze byla předmětem debaty. Podle informací Blesku je ale otázka obsazení tohoto postu Ivanou Trumpovou passé.

Setkali se neplánovaně v pracovně

Na dotaz, zda o schůzku požádala sama Trumpová, nebo se uskutečnila na přání prezidenta, mluvčí neodpověděl. Uvedl však, že setkání bylo neplánované a odehrálo se v Zemanově pracovně.

Ve středu večer Trumpová společně se zpěvákem Karlem Gottem, fyzioterapeutem Pavlem Kolářem a sportovním manažerem Miroslavem Černoškem převezme cenu Ambasador České republiky. Společnost CZECH TOP 100 ji věnuje osobnostem, které se svými profesními úspěchy zasloužily o věhlas země. Zlínská rodačka Trumpová se do čtveřice dostala díky svým podnikatelským úspěchům.

Česká média před časem informovala o tom, že místo amerického velvyslance v Praze by mohl obsadit podnikatel a člen republikánské strany Steve King. Oficiální informace o obsazení velvyslaneckých míst by se podle diplomatických zvyklostí měly zveřejňovat až ve chvíli, kdy dotyčnou osobnost potvrdí obě strany. Předčasné prozrazování jmen ambasadorů v minulosti kritizoval například ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Trumpová je v Praze od pondělí. Podívejte se, jak ji zachytily objektivy fotografů:

ninga ( 21. června 2017 23:27 )

Ty budeš dobrá k.r.á.v.a

avina ( 21. června 2017 20:50 )

Jestli vyhraje MZ , budu ráda! Kvůli těm trvale brblajícím z poslední prohrané volby, číra. Dědek Drahoš nemá přehled ,navíc dělal do 68 let ze známosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa