Tajemný Banksy je zřejmě Robert Del Naja z Massive Attack, kamarád se prořekl

Identita nejslavnějšího autora graffiti je zřejmě prozrazena. Britský DJ a vizuální umělec Goldie v rozhovoru pro podcast Distraction Pieces naznačil, že Banksy je člen kapely Massive Attack Robert Del Naja. Ten však již dříve podobné spekulace popřel.

Streetartový umělec s přezdívkou Banksy se proslavil vtipnými pouličními malbami s kritickým sociálním vyzněním, které nečekaně vznikají po celém světě. Navzdory globální popularitě Banksy zůstával v anonymitě. Existuje pochopitelně několik teorií, kým je ve skutečnosti.

Jedním z tipů je také Robert Del Naja, jeden ze zakládajících členů skupiny Massive Attack, který se dříve věnoval také graffiti. Zdá se, že tuhle variantu potvrdil britský DJ a vizuální umělec Goldie, který se zřejmě prořekl v rozhovoru pro podcast Distraction Pieces.

„Dejte na triko graffiti nápis, podepište to Banksy a máme vyděláno. Nic proti Robovi, je to skvělý umělec. Svět umění převrátil vzhůru nohama,“ uvedl Goldie. Když si uvědomil, co prohlásil, zaváhal, změnil téma a začal mluvit o podobné situaci v jazzu. Tazatel Scroobius Pip se k uvedenému jménu nevrátil, ani se nedoptával.

Del Naja a Goldie jsou přátelé, od osmdesátých let se pohybovali ve stejných kruzích graffiti výtvarníků. Del Naja už dříve spekulace, že právě on je Banksy, popřel. Existují také teorie, že Banksy je celá skupina lidí, kterou vede právě zpěvák Massive Attack. Banksyho malby se několikrát objevily na místech, kde Massive Attack nedlouho před tím hráli.

Britský web BBC však upozorňuje na skutečnost, že Banksyho identita stále není jistá. List The Mail On Sunday v roce 2008 napsal, že Banksy se jmenuje Robin Gunningham. V minulosti některé weby také psaly, že Banksy je muž jménem Robin Banks. Ukázalo se však, že to může být pouze Gunninghamova pouliční přezdívka.