Nikdo z rodiny nechce být králem nebo královnou. Panujeme pro dobro lidu, říká princ Harry

Princ Harry je v pořadí pátým následovníkem britského královského trůnu. V poslední době je vůči médiím poměrně otevřený. V rozhovoru pro Newsweek tentokrát uvedl, že nikdo z královské rodiny nechce být králem ani královnou.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský princ Harry v australské Sydney.

Britský princ Harry v australské Sydney. | Foto: David Moir | Zdroj: Reuters

Dodal však, že rodina královny Alžběty II. bude na trůnu pokračovat z povinnosti a ve správný čas. „Modernizujeme britskou monarchii. Neděláme to pro sebe, ale pro dobro našeho lidu,“ říká v rozhovoru pro Newsweek princ Harry.

Zmiňuje rovněž, že jeho hlavní prioritou je nadále vést „obyčejný" život. Vzpomněl na svoje dětství s matkou princeznou Dianou, která zemřela v roce 1997 při autonehodě v Paříži.

„Má velký podíl na mém vnímání obyčejného života. I díky tomu, že mě s bratrem vzala podívat se na lidi bez domova. Díkybohu, že nejsem zcela odstřižen od reality. Lidé by byli překvapení, jak já a bratr William žijeme běžný život,“ sdělil Newsweeku Harry.

Princ Harry se v australské Sydney potkal s válečnou pamětnicí Daphne Dunneovou. | Foto: Dean Lewins | Zdroj: Reuters

„Sám nakupuji. Občas, když vyjdu od řezníka, kde kupuji maso, obávám se, že mě někdo vyfotí svým telefonem,“ popisuje svůj normální život člen královské rodiny, princ Harry, a dodává: „I kdybych byl král, chodil bych nakupovat.“ Harryho postoj k monarchii ale není zcela radikální: „Je to složité balancování. Nechceme poškodit její (britské monarchie – pozn. red.) kouzlo.“

Princ Harry v rozhovoru také vzpomněl na péči lékařů při psychických potížích. Od britských organizací zabývajících se duševním zdravím sklízí za svoji veřejnou zpověď pochvaly.

rez Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme