V Číně dál pátrají po stovce lidí. Sesuv půdy smetl celou vesnici

Velké množství záchranářů, hasičů, vojáků, policistů i dobrovolníků druhý den marně pátrá po případných přeživších z vesnice Sin-mo v provincii S'-čchuan na jihozápadě Číny, jejíž velkou část v sobotu ráno pohřbil mohutný sesuv půdy. Podle upřesněných zpráv zatím našli těla pouze deseti mrtvých. Zachránila se jen tříčlenná rodina, která stačila sama utéct. Pohřešuje se 93 vesničanů.

S'-čchuan Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velké množství záchranářů, hasičů, vojáků, policistů i dobrovolníků druhý den marně pátrá po případných přeživších z vesnice Sin-mo v provincii S'-čchuan na jihozápadě Číny.

Velké množství záchranářů, hasičů, vojáků, policistů i dobrovolníků druhý den marně pátrá po případných přeživších z vesnice Sin-mo v provincii S'-čchuan na jihozápadě Číny. | Zdroj: Reuters

Valící se lavina obec v šest hodin ráno prakticky srovnala se zemí. Pod silnou vrstvou kamení a hlíny se během krátké chvíle ocitlo 62 domů, jejichž obyvatelé jsou nyní nezvěstní.Více než třem tisícům profesionálních a dobrovolných záchranářů pomáhají sondy s kamerami, speciálně vycvičení psi i těžká technika. Naděje, že se najde někdo živý, je ale podle expertů velmi malá.

Úřady v neděli upřesnily, že se zatím našlo jen deset těl obětí, nikoli patnáct, jak se uvádělo v sobotu. Rovněž se zmenšil počet nezvěstných osob z původních více než 120, uváděných v sobotu, na dnešních 93.

Představitel oblastních úřadů Sü Č'-wen podle tiskové agentury Nová Čína rozptýlil obavy, že mezi oběťmi by mohli být i turisté. Postižená obec je známá jako turistická lokalita, ale všech 142 turistů, kteří do této oblasti vstoupili v pátek, už bylo úspěšně kontaktováno.

S'-čchuanské ministerstvo pro správu půdy a přírodních zdrojů uvedlo, že rozsáhlý sesuv půdy způsobily silné deště. Podle záchranářů se z hory nad vesnicí sesunuly tři miliony krychlových metrů horniny s kamením.

Vzhledem k trvajícímu dešti a hrozbě dalšího závalu byli podle Nové Číny ještě v sobotu večer evakuováni obyvatelé zbylé části obce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme