Median: Drahoš by ve druhém kole prezidentských voleb porazil Zemana

Kdo se stane na dalších pět let prezidentem? Pokud by voliči měli rozhodnout nyní, největší šance by měl bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. V případném druhém kole prezidentské volby by porazil současného prezidenta Miloše Zemana. Vyplývá to z volebního modelu agentury Median pro server Seznam Zprávy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Drahoš

Jiří Drahoš | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš se podle nejnovějšího průzkumu agentury Median těší mezi ohlášenými prezidentskými kandidáty největší podpoře.

3 otázky pro prezidentské kandidáty. Drahoš: Nerozděloval bych účelově společnost jako Zeman

Číst článek

Drahoš by podle volebního modelu Medianu získal ve druhém kole prezidentské volby 53,5 procenta hlasů. Současný prezident Miloš Zeman by pak obdržel 46,5 procenta hlasů, uvedl server Seznam Zprávy.

Volební model srovnával šance dalších možných dvojic soupeřů ve druhém kole prezidentské volby.

Proti textaři a podnikateli Michalu Horáčkovi by Zeman získal 56 procent, proti europoslanci za TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi 57 procent a proti ministru obrany Martinu Stropnickému z ANO by současný prezident obhájil mandát se 60 procenty.

Horáček kandidaturu ohlásil, o Pospíšilovi a Stropnickém se jako o možných kandidátech mluví. V případném druhém kole bez současného prezidenta by podle volebního modelu získal Drahoš 63 procent a Horáček 37 procent.

Volební model agentury Median pro server Seznam Zprávy. Jak by dopadly duely ve druhém kole prezidentské volby? | Foto: Seznam Zprávy/Median

Souboje v prvním kole

Větší šance na zvolení Drahoše než Zemana ukázala také otázka na první kolo voleb. Drahoše by vážně zvažovala pětina dotázaných a přijatelný by byl pro dalších 30 procent, nepřijatelný je pro 30 procent a pětina uvedla, že Drahoše nezná.

Průzkum: přímou volbu prezidenta podporuje méně lidí, zhoršilo se i mínění o Zemanovi

Číst článek

Zemana vážně zvažuje 28 procent lidí a přijatelný je pro 17 procent, nepřijatelný pro 55 procent. Horáček je nepřijatelný pro 57 procent účastníků průzkumu.

Zeman má podle Seznamu zhruba 30 procent přesvědčených voličů, Drahoš jen pětinu. Narůstá počet lidí, pro které je Zeman nepřijatelný. Loni v září jich bylo 48 procent, v dubnu 51 procent a v posledním průzkumu Medianu zmíněných 55 procent.

Průzkumu společnosti Median se zúčastnilo 903 respondentů starších 18 let. Dotazování se uskutečnilo od 24. května do 25. června metodou osobního dotazování. Vzorek je reprezentativní pro populaci České republiky osob straších 18 let.

Kandidáti na prezidenta

Vedle současné hlavy státu, Drahoše a Horáčka se jako kandidáti na prezidentský úřad zatím přihlásili také lékař a aktivista Marek Hilšer nebo podnikatel Igor Sládek. Všichni kandidují bez podpory politických stran a sbírají pro svou kandidaturu podpisy.

Zájem o účast ve volbách projevil také bývalý šéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl či aktivistka Jana Yngland Hrušková. Ve čtvrtek svého prezidentského kandidáta představí Občanská demokratická aliance.

ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme