Hlavní obsah

Vůdce Islámského státu Bagdádí je mrtev, uvedla irácká televize s odvoláním na IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tal Afar
Aktualizováno

Islámský stát oznámil, že jeho chalífa abú Bakr Bagdádí je mrtvý. Uvedla to v úterý irácká nezávislá televize Iraqi News s odvoláním na stanici As-Sumaria News. O smrti Bagdádího informovalo bez důkazů minulý měsíc Rusko. Pentagon ani tentokrát není schopen informaci o smrti Bagdádího potvrdit, napsala v úterý odpoledne agentura Reuters.

Foto: Reuters TV, Reuters

Abú Bakr Bagdádí v roce 2014 v mosulské mešitě, kde vyhlásil chalífát.

Článek

Stanice As-Sumaria citovala místní zdroj, který uvedl, že Islámský stát udělal krátké prohlášení ve městě Tal Afar, v němž potvrzuje, že abú Bakr Bagdádí je po smrti. Neuvedl v něm žádné další podrobnosti, jen potvrdil, že jméno nástupce bude zveřejněno brzo a vyzval bojovníky, aby zůstali neochvějně pevní a klidní.

Podle stanice vyvolala zpráva ve městě chaos a propukly střety mezi zastánci a odpůrci Bagdádího. To vedlo orgány Islámského státu k vlně zatýkání a vyhlášení stanného práva ve městě západně od Mosulu, které jako jedno z posledních ještě drží v Iráku.

Podle televize byl zabit při náletech na iráckou provincii Ninive. To by znamenalo, že nezahynul při ruském náletu na Rakku, jak tvrdí Rusové.

Zprávu o smrti Bagdádího nepotvrdil žádný irácký ani americký představitel. Přišla však den poté, co As-Sumaria uvedla, že byl zrušen zákaz mluvit o smrti Bagdádího, který se měl trestat padesáti ranami bičem.

Islámský stát popravil vysokého duchovního a Bagdádího poradce, který téma smrti chalífy nečekaně otevřel během modlitby. [celá zpráva]

S potvrzením informace, že je vůdce Islámského státu po smrti, v úterý přišla i exilová organizace SOHR, která situaci v zemi prostřednictvím informátorů sleduje z Londýna. „Potvrdili jsme informaci od vůdců Islámského státu na východě provincie Dajr az-Zaur, byl mezi nimi jeden z nejvyšších,“ řekl agentuře Reuters předseda SOHR Rámí Abdal Rahmán. Podle něj zdrojům SOHR v Dajr az-Zauru řekli, že Bagdádí „zemřel, ale nespecifikovali kde”.

Místo nahrávky chalífy oznámení smrti

Věrohodnost stanice As-Sumaria zpochybňuje to, že ještě v sobotu uváděla, že IS zveřejní nahrávku, prokazující, že Bagdádí není mrtev. V pátek byly podle ní zrušeny v Tal Afaru modlitby a vyhlášen zákaz vycházení. „Islámský stát rozšířil krátké poselství, ve kterém slíbil zveřejnit nový audio záznam potvrzující, že jeho vůdce abú Bakr Bagdádí je pořád naživu,“ oznámila.

Ve hře však mohlo být i zveřejnění nahrávky mrtvého muže. Například Tálibán dva roky tajil, že zemřel jeho vůdce.

Zdroj stanice zmiňoval, že nepřítomnost Bagdádího „vyvolává obavy mezi vůdci a členy skupiny a mohla by vést ke konfliktům a rozdělení.“

Rusko opakovaně tvrdí, že Bagdádí byl zabit při náletu na Rakku podniknutém 28. května. Dokonce zveřejnilo záběry zcela zničených budov, kde mělo být velitelství IS a kde se v době náletu konala porada vedení. [celá zpráva]

Foto: Mapy.cz

Podle posledních vyjádření ruských představitelů z konce června je takřka na sto procent jisté, že je Bagdádí po smrti. I íránští představitelé uvedli, že je „rozhodně mrtvý“. To ale zpochybňují Američané, protože o tom nemají důkazy. [celá zpráva]

Pravdou ale je, že Bagdádí už dlouho nevystoupil, a na videu IS natočeném v Rakce týden po útoku se o chalífovi nemluví, je v něm použito jen spojení „náš šajch“, což může být i označení některého z nástupců. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Abú Bakr Bagdádí

Reklama

Výběr článků

Načítám