Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Komentář: Česko je popelnicí Západu. Víc masa ale nebude zadarmo

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
11. července 2017
18:24

Ministr zemědělství Marian Jurečka si nedělal legraci, když slíbil srovnávací test výrobků od stejných firem na bohatším Západě a chudším Východě. Teď máme výsledky a znovu se ukázalo, že jsme trochu popelnicí Západu: z 21 výrobků testovaných v Česku, Maďarsku, Německu, Rakousku a na Slovensku měly stejné složení jen tři.

Různé složení vždycky ještě neznamená horší chuť. Třeba Coca-Cola chutná v Itálii víc sladce než u nás, není ale lepší; je jen jiná. Horší je to samozřejmě u rybích prstů nebo Persilu: prsty u nás mají podle testu o 14 procent méně masa než v Německu, zatímco německý Persil obsahuje o 20 procent víc aktivní látky než ten český. Možná prostě v Persilu nechtějí, abychom chodili zbytečně moc čistí.

Není to žádné překvapení a nepotřebovali jsme na to ani Jurečku: o různém složení „stejných“ výrobků u nás a na Západě víme už dlouho. Příslušné firmy ho sice politicky korektně vysvětlují „místními zvyklostmi“, ty ale nápadně připomínají vysvětlení místních zvyklostí exhejtmana ČSSD Davida Ratha, když ho chytili s krabicí od vína plnou milionů. Od firem často nejde o nic jiného než o PR kreativitu hodnou TV stand-upu.

Problém totiž je cena i výdělky výrobců a hypermarketů, ne že ne. A taky naše slevové feťáctví, kdy sice v průzkumech hrdě říkáme, že chceme lepší kvalitu, pak ale stejně hrdě jdeme po slevě. Test sice ukázal, že třeba český lančmít Tulip s typicky česky deficitním obsahem vepřového masa nahrazeným drůbežím separátem je i dvakrát dražší než ten poctivý německý, to ale nic neřeší. Finální cenu konkrétního zboží vždy určuje spousta faktorů včetně jeho popularity nebo ceny jiného zboží.

Video: Češi často jídlem plýtvají, podívejte se, kolik ho ročně vyhodí:

Navíc vyšší ceny v Česku než v Německu způsobuje i tzv. sleva Němců z rozsahu, tedy velikosti trhu. Prokletím menších zemí a jejich trhů prostě bývá i vyšší cena. Ironie je, že obecně platí, že čím chudší země, tím vyšší ceny zboží globálních značek. Češi nakupující pravidelně v Německu sice rádi argumentují levnějšími jogurty, zapomínají ale na cenu piva i jiného zboží. Tak levná jako pivo v Česku není v Německu snad ani voda. A hypermarkety, což fakt nejsou žádní charitativní svatí, vždy chtějí svůj zisk.

Jurečka chce jít ve stopách slovenského premiéra Roberta Fica a řešit rozdíl v kvalitě nejen potravin v Bruselu. Je to logické, jídlo vždy dobře prodává i v politice. Výsledkem jeho snažení klidně může být více masa nejen v rybích prstech i v Česku, nebude to ale zadarmo. Nemůžete totiž současně chtít mercedes a celkem za něj zaplatit jako za dacii. Ne že by nás samozřejmě mnohé západní firmy neměly za chudé banánové zákazníky, stejnou kvalitu u nás i na Západě ale vyřeší až podobná kupní síla. A taky konec se slevovým feťáctvím.

violahorska ( 11. července 2017 22:10 )

Kůžičky, kuřecí kůžičky podle šéfkuchaře Ládi Hrušky. "Dyť" to bylo svého času nedostatkové zboží (říkali na Nově, a tak to m u s í být pravda). Chceme za málo peněz hodně muziky... Ale pracujeme tak? Vytváříme hodnoty? Mnozí určitě ano, ale pak je chyba v novodobém otrokářství. A co ti jiní, ostatní... A že jich není málo! Jen se domnívají, že makají, že přispívají k růstu ekonomiky, národního důchodu (pracovní morálka je však na úrovni socialismu). Chybí jim sebereflexe a tím se neodlišují od mnoha politiků a jsou to také ti, co nejvíce volají po kvalitě za nízkou cenu...  

violahorska ( 11. července 2017 21:47 )

Není zcela pravda... Pravidelně si kupuji ve VB kosmetiku. Make-up Dior mě vychází o polovinu méně než v ČR. Zubní pasty - tatáž značka - nesrovnatelný účinek - jsou cca max. o 20 Kč dražší než v ČR. Je pravda, že za Sisley, což už je luxus, si připlatíte mnohem, mnohem více než v ČR (za tu cenu by se zde neprodal). Ale běžné potraviny - např. čerstvý losos, káva, mléko, šlehačka, zelenina, ovoce - srovnatelná cena, ale kvalita, chuť je někde úplně jinde. Boty a hadry - srovnatelná cena s ČR (často nižší). Nevím, jak jinde v Evropě.... Nicméně - jsme, co se týká Evropy, chudší země. Naši pracující asi zatím nevydělají tolik, co jinde v Evropě. A od toho se ASI odvíjí cena výrobků zde. O to víc se usmívám nad vizemi z roku 1989: "Utáhnem si opasky a za 20 roků, budeme tam, kde je Západ." Drželi jsme hubu, utáhli si opasky - nechali jsme si rozkrást republiku, a utřeli jsme hubu, páč máme rouno - doslova zlaté. Ale před r. 89 jsme ho měli také... Jen ty základní potraviny byly kvalitnější (přísné normy - což už dnes nikdo nezpochybňuje). To bylo vyřvávání na Václaváku a Letné, že už budeme jíst jen kvalitní potraviny, že žádné spešl restaurace na Hradě pro prominenty.... Tohle by se mělo v TV každoročně 17. 11. vysílat, aby si lidé vzpomněli, čím jim novodobí reformátoři zacpávali hubu a co slibovali. Chtělo by to zase nějakou defenestraci .... Chybí nám osobnosti - vzdělané s předsevzetím - pracovat pro blaho státu. Jenže..... všechny hrábě hrabou k sobě. Tož tak na světě.

barracuda.sro ( 11. července 2017 20:36 )

Tak srovnáme platy jako v Německu a můžeme nasadit ceny a zboží jaké jsou v Německu .A problém je vyřešen.

dzelo ( 11. července 2017 18:59 )

Toto polemizování ohledně kvality potravin je celé v tom že u nás co podnikatel-to zloděj viz.lančmít 2xdražší než lepší v Německu. Tak okrást výrobek si tam nikdo nedoví ale naši chudáci podnikatelé kdykoli-vždyť oni musí krást a to na všem kvalitě potravin, na daních a odvodech zdravotním atd. Z čeho by si jinak pořizovali své honosná sídla, auta,dovolené-prostě tento systém je celý postavern na lži,krádeži a podvodech!

amaliana ( 11. července 2017 18:55 )

 Jak může někdo napsat, že kvalitnější potraviny nebudou zadarmo? V Německu a Rakousku mají také prodavačky, zaplacené tak, že by jim i 3 mohly dohromady závidět, potraviny mají levnější a kvalitnější a nejen potraviny, takže, když může německý výrobce pracích prášků hodit na trh nesrovnatelně kvalitnější prášek s větší gramáží a navíc levněji než u nás...kde že to je chyba? No přeci v obrovském zisku...

Zobrazit celou diskusi