Vydařená generálka před Londýnem. Oštěpař Vadlejch a tyčkař Kudlička skončili v Monaku druzí

Vmísil se mezi své německé konkurenty a v generálce na mistrovství světa v Londýně obsadil druhé místo. Český oštěpař Jakub Vadlejch nestačil v Monaku v rámci Diamantové ligy pouze Němce Thomase Röhlera. Hodem dlouhým 85,43 metru zaostal za olympijským vítězem z Ria, jehož oštěp letěl do vzdálenosti 89,17 metru. Třetí skončil další Němec Johannes Vetter, který na českého reprezentanta ztratil 29 centimetrů.

Monako Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Vadlejch

Jakub Vadlejch | Zdroj: Reuters

Vadlejch si v letošní sezoně udržuje stabilní výkonnost. Během čtyř mítinků Diamantové ligy se mu třikrát podařilo skončit na pódiu. Zopakoval navíc druhé místo z Paříže.

V celkovém hodnocení oštěpařů drží třetí místo právě za německou dvojicí Röhler - Vetter. Závěrečný mítink se bude konat ve švýcarském Curychu a český oštěpař stále může myslet na celkové prvenství.

První patnáctistovku sezony pod tři minuty a 30 sekund zaběhl Keňan Elijah Manangoi. Do čela letošních tabulek se dostal časem 3:28,80. Ve finiši porazil krajana Timothyho Cheruiyota, který rovněž pokořil hranici tří a půl minuty.

Světový rekordman Wayde van Niekerk se i při druhé čtyřstovce na Diamantové lize dostal hluboko pod 44 sekund. Časem 43,73 překonal devatenáct let starý rekord mítinku legendárního Američana Michaela Johnsona. O vítězství ale musel jihoafrický olympijský vítěz bojovat až do konce, dotíral na něj Isaac Makwala z Botswany. Také on se dostal 16 setin pod 44 sekund.

Bolt splnil svůj cíl

Neporazitelnost na osmistovce uhájila Jihoafričanka Caster Semenyaová, která si pod tlakem soupeřek vylepšila o setinu osobní rekord na 1:55,27. Necelou půlsekundu na ni v dramatickém finiši ztratily Francine Niyonsabaová z Burundi (1:55,47) a Američanka Ajee Wilsonová (1:55,61), které překonaly národní maxima.

Bolt před letošní premiérou v Diamantové lize: Záda tolik nebolí, chci zaběhnout pod deset sekund

Číst článek

„Záda mě tolik nebolí a chci zaběhnout pod deset sekund,“ říkal před sprintem na sto metrů Jamajčan Usain Bolt. Své předsevzetí splnil. V Monaku zaběhl poprvé v letošní sezoně pod deset sekund. Časem 9,95 vyhrál nejkratší trať.

Největší hvězda mítinku za sebou ve finále nechala druhého Američana Isiaha Younga o tři setiny. Na třetím místě byl Jihoafričan Akani Simbine, který měl ze všech finalistů nejlepší výkon letošní sezony. Oproti svému nejlepšímu času se však o desetinu zhoršil a zaběhl 10,02.

Oba Češi na pódiu

Dva čeští zástupci, dvě umístění na pódiu. Úspěšný český večer podtrhl v knížeckém státu tyčkař Jan Kudlička, který skočil svůj nejlepší výkon letošní sezony. Jeho 572 centimetrů mu zajistilo dělenou druhou příčku. Hned šest skokanů zaznamenalo stejný výsledek, ale Kudlička měl společně s Francouzem Ménaldem nejlepší zápis.

Překonal tak i Francouze Renauda Lavillenieho, který obsadil pátou příčku. Vítězství pro sebe uzmul Polák Piotr Lisek, jenž skočil o deset centimetrů víc než jeho nejbližší konkurenti.

Michal Sobotka, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme