Froome se přiblížil triumfu na Tour. Časovku dojel třetí a navýšil svůj náskok před poslední etapou

Britský cyklista Chris Froome díky třetímu místu v dnešní časovce v Marseille udržel před závěrečnou - tradičně ceremoniální - etapou vedení v průběžném pořadí a prakticky si zajistil čtvrté celkové vítězství. Ve slavném závodě triumfoval už v letech 2013, 2015 a 2016.

Marseille Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chris Froome během časovky v Marseille.

Chris Froome během časovky v Marseille. | Zdroj: Reuters

Do cíle na fotbalovém stadionu Stade Vélodrome dojel se ztrátou šesti vteřin na nejrychlejšího Macieje Bodnara, který si dojel pro největší úspěch v dosavadní kariéře. Druhý byl po 22,5 km ulicemi marseilleského přístavu další Polák Michal Kwiatkowski.

V průběžné klasifikaci Froome vede o 54 vteřin před Rigobertem Uránem z Kolumbie, který na třetí místo odsunul domácího Romaina Bardeta. Francouzský cyklista, který před časovkou ztrácel na britského lídra 23 vteřin, zaostává o 2:20 minuty.

Dvaatřicetiletý Froome si pro čtvrté vítězství na Tour dojel poprvé bez jediného etapového triumfu. Loni jezdec stáje Sky vyhrál dvě etapy, o rok dřív jednu a v roce 2013 ovládl tři. Bude tak prvním vítězem slavného závodu bez etapového prvenství od roku 2006.

V historické tabulce šampionů Tour se Froome osamostatní na druhé příčce. Víc vítězství mají pouze Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault a Miguel Indurain, kteří všichni ovládli slavný závod pětkrát.

Nejlepším z českých reprezentantů v časovce byl Zdeněk Štybar na 39. místě, Roman Kreuziger dojel na 65. příčce. V průběžném pořadí je Kreuziger na 24. pozici s téměř hodinovou ztrátou na Froomea, Štybar uzavírá první stovku. Třetí Čech na startu Ondřej Cink odstoupil v páteční 19. etapě. Do nedělního cíle v Paříži mu chybělo asi 350 kilometrů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme