Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš se žení, před Čapím hnízdem se sešla i skupina jeho odpůrců

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Olbramovice (Benešovsko) - Na dnešní svatbu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše s jeho dlouholetou partnerkou Monikou přijelo do Čapího hnízda na Benešovsku zhruba 200 hostů, značná část dorazila už v pátek. Kolem areálu odpoledne projela i protestní jízda automobilů. Obřad pod širým nebem začal po 16:00. Areál je až do neděle uzavřený, vjezd dovnitř i na parkoviště hlídá několik členů ochranné služby.

Organizaci akce si vzala na starost nevěsta, což dnes Babiš novinářům zopakoval. Po obřadu si svatební hosté prohlédnou Čapí hnízdo a v 18:00 je naplánována slavnostní galavečeře. Mezi hosty jsou například ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) nebo místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

O svatbě informovali Babiš s partnerkou v dubnu. Znají se 25 let, žijí spolu 23 a mají dvě děti, Vivien a Frederika. Nevěstě, která již nyní používá jméno Babišová, půjde za svědka dlouholetá kamarádka, Babišovi kamarád. Nevěsta má bílé šaty s hlubokým dekoltem a její snubní prstýnek budou zdobit diamanty.

Před 15:00 projela kolem areálu protestní jízda zhruba dvaceti vozů, které z reproduktorů a tlampačů pouštěly kritické názory na šéfa ANO. Babiš novinářům řekl, že si tím den zkazit nenechá a že tito lidé nejsou ochotní diskutovat. Před 16:00 se protestní vozy ozdobené českými vlajkami vrátily, ale po pěti minutách odjely.

Babiš čelí v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 trestnímu oznámení. Lhůta pro policejní rozhodnutí ve věci se několikrát prodlužovala. Čapí hnízdo patřilo do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnilo formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jeho majitele. Díky změně farma dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babišloni v březnu na mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Dotace pro Čapí hnízdo šetří i Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF, který chce k závěru dospět do konce letošního roku.

Témata:  Andrej Babiš

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajina bude motivovat vojáky k ničení ruské techniky

Ukrajinští vojáci, kteří zničí ruskou bojovou techniku, budou odměněni dalšími dny dovolené. Tento týden to schválila vláda. Čím hodnotnější techniku vojáci zneškodní, tím více volna získají, uvádí web ukrajinské televize Kanal 24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy