Oheň, kameny, mrtví lidé. Volby ve Venezuele provázely další protesty proti prezidentu Madurovi

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
Aktualizováno 30. 7. 2017 22:07
Nové násilné protesty a střety s policií provázely nedělní volby do nového Ústavodárného shromáždění ve Venezuele. Ty opozice bojkotovala jako snahu prezidenta Nicoláse Madura o nedemokratické upevnění režimu. Podle venezuelských úřadů zemřelo během nedělních protestů nejméně sedm lidí, opozice mluví o minimálně dvanácti. To je nejvíc od začátku protivládních protestů letos v dubnu. USA označily hlasování v zemi za "ostudu" s tím, že jeho výsledky neuznají.
Ulice ve venezuelském Caracasu se změnily ve válečnou zónu | Video: Reuters

Caracas - Násilnosti ve Venezuele postižené těžkou ekonomickou krizí neustávaly ani v den voleb do nového Ústavodárného shromáždění.

Opozice hlasování bojkotovala jako snahu prezidenta Nicoláse Madura o nedemokratické upevnění režimu.

Podle venezuelských úřadů přišlo během nedělních protestů o život nejméně sedm lidí, opozice mluví o minimálně dvanácti.

To je nejvíc od začátku protivládních protestů letos v dubnu. 

Těsně před hlasováním navíc zemřeli další čtyři lidé včetně jednoho z kandidátů.

Protest zakázán

Protestující v neděli neodradil ani zákaz protestů, který vláda vyhlásila od pátku - zablokovali silnice a střetli se s ozbrojenými složkami.

Jak agentura Reuters uvádí, demonstranti na bezpečnostní síly v ulicích Caracasu házeli kameny a odpadky.

Podle opozičního předáka a bývalého předsedy parlamentu Henryho Ramose Allupa zabili prorežimní ozbrojenci studentského vůdce jedné z opozičních stran Ricarda Campose nedaleko jeho bydliště ve státě Sucre.

Dva další mladí oponenti Madurova režimu zemřeli za dosud nejasných okolností při sobotní večerní demonstraci ve státě Mérida.

Počet obětí protestů, které v zemi trvají od dubna a opozice v nich hodlá pokračovat bez ohledu na očekávaný triumf Madura v dnešním hlasování, tím podle médií překročil 117.

Vražda kandidáta

Venezuelská prokuratura navíc v neděli oznámila, že v noci byl neznámými ozbrojenci ve svém domě zavražděn advokát José Félix Pineda, který kandidoval do shromáždění za stát Bolívar.

Podle svědků citovaných listem El Universal dvojice pachatelů vyloupila jeho byt a muže zavraždila. Pineda byl jedním z více než 6000 kandidátů na 545 míst ve shromáždění.

Samotné nedělní hlasování provázel velký nezájem venezuelských voličů.

Velká část obyvatel země stižené těžkou politickou a ekonomickou krizí vyslyšela volání opozice ovládající parlament, která projekt prezidenta Nicoláse Madura bojkotovala.

Spojené státy v neděli večer ústy své velvyslankyně při OSN Nikki Halleyové označily hlasování za "ostudu" a "cestu k diktatuře".

Halleyová ve zprávě na svém twitterovém účtu dodala, že USA "nelegitimní vládu" vzešlou z venezuelských voleb neuznají.

Muž hraje uprostřed zuřící venezuelské demonstrace na housle. | Video: Efecto Cocuyo, Ivan Ernesto Reyes
 

Právě se děje

Další zprávy