Po Slavonicích bos. Nový Svěrákův film uvidí nejprve tam, kde vznikl

Film Po strništi bos má předpremiéru ve Slavonicích (zdroj: ČT24)

První diváci uvidí ve středu nový film Jana a Zdeňka Svěrákových Po strništi bos. Předpremiéra snímku zahájí festival Slavonice Fest. Právě ve Slavonicích se příběh, jehož hrdiny tvůrci už částečně představili v Obecné škole, od loňského léta natáčel.

Děj se odehrává za druhé světové války a vznikl podle vzpomínek z dětství Zdeňka Svěráka. Stejně jako Obecná škola, kterou Jan Svěrák podle scénáře svého otce natočil v roce 1991. Novinka tomuto příběhu dějově předchází.

Rodina malého Edy je nucena se odstěhovat z Prahy na venkov. Osmiletý chlapec se v novém bydlišti musí vypořádat nejen s partou místních kluků, ale také s rodinným tajemstvím.

Cesta scénáře Po strništi bos, který má i stejnojmennou knižní podobu, trvala dlouhých třináct let. „Je založen částečně na otcových skutečných vzpomínkách, vystupují tam rodinní příslušníci a on si nechtěl domýšlet, tím to ale nebylo dost dramatické,“ prozradil Jan Svěrák. „A po třinácti letech si konečně domyslel hlavní postavu, které se říká Vlk. Strejdu, který škrtil babičku. A teď už je to filmové drama.“

Příběh se sice odehrává ve východních Čechách v Kopidlně, natáčel se ale v jihočeských Slavonicích. „Dnešní Čechy už nevypadají jako v roce 1944, takže jsme hledali místo, které je nedotčené. Slavonice byly léta zapomenuté v hraničním prostoru, a proto tady s malými úpravami dokážeme vykouzlit atmosféru války,“ vysvětlil režisér.

Teaser: Po strništi bos (zdroj: ČT24)

V rolích Edových rodičů se představí Tereza Voříšková a Ondřej Vetchý. Jde o totožné postavy, které v Obecné škole ztvárnili Libuše Šafránková se Zdeňkem Svěrákem. Film o odvaze a hrdinství uzavírá po Koljovi, Obecné škole a Vratných lahvích tematicky tvorbu syna a otce Svěrákových - výpověď o jedné generaci.

Návštěvníci Slavonice Festu mohou snímek Po strništi bos vidět ještě při druhé předpremiéře ve čtvrtek. Do kin se titul dostane 17. srpna.