Zeman má vykazovat debaty s občany ve volebních výdajích. Hrad: Je to kampaň proti nám

Setkání prezidenta Miloše Zemana s občany v krajích jsou součástí kampaně. Jako bezúplatné plnění by je tak měl před volbami zahrnout do svého volebního limitu. Vyplývá to z nejnovějšího stanoviska Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, jak zjistil server iROZHLAS.cz. Hrad to však od začátku odmítá.

Původní zpráva Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech

Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

 „Ve chvíli, kdy s občany mluvím o svých vizích a o tom, co by se mělo nebo naopak nemělo udělat v rámci státu, tak už to kampaň je,“ řekl místopředseda úřadu pro dohled nad stranami František Sivera (dříve ODS).

Kontrolní orgán se tak ve stanovisku, které zveřejnil v úterý na webu, ztotožnil s názorem svého člena Jana Outlého. Ten už dříve upozornil na to, že debaty Zemana s občany při jeho výjezdech do krajů jsou součástí předvolební kampaně. Prezident Zeman to ale záhy v rozhovoru pro Radiožurnál popřel.

„Když představitel veřejné moci podnikne cestu, aby se setkal s jinými veřejnými představiteli či zástupci institucí, tak to je práce. Jakmile ale uspořádá setkání s občany, na němž prezentuje svoje názory, tak je to kampaň,“ popsal Outlý.

Výjimkou jsou pak podle úřadu oficiální projevy před veřejností, které prezident pronese například při významné události z titulu své funkce.

Zeman: Na setkání s občany jsem nikdy neříkal a neřeknu 'volte mě'. Pak by to byla kampaň

Číst článek

Kontroloři, kteří mají od letoška nově na starosti dohled i nad prezidentskou kampaní, vychází také z rozsudku Ústavního soudu. Podle nálezu z roku 2005 nelze veřejným činitelům upřít možnost účastnit se předvolební kampaně, měli by se však zdržet oficialit, které by je oproti jiným kandidátům zvýhodňovaly.

Hrad: Je to kampaň proti prezidentovi

Úřad pro dohled nad stranami také upozorňuje, že náklady na aktivity prezidenta a dalších veřejných činitelů spojených s kampaní by se podle nových pravidel měly promítnout do jejich volebních výdajů. Ty nesmí v případě prezidentských voleb přesáhnout limit 50 milionů korun.

Zemanovy výjezdy se však hradí z krajských rozpočtů. Vykázat by je tam měla současná hlava státu jako bezúplatné plnění. Hrad to však odmítá. Stojí si za tím, že o žádnou kampaň nejde a do krajů bude jezdit i nadále.

Co je volební kampaň?

Období předvolební kampaně trvá od vyhlášení termínu voleb až do jejich ukončení. Platná legislativa pak kampaň definuje jako „jakoukoli propagaci kandidující strany, hnutí či kandidáta nebo volební agitaci v jejich prospěch či neprospěch, zejména veřejné oznámení určené na jejich podporu anebo sloužící v jejich prospěch, včetně jakékoliv doprovodné akce, za které se poskytne nebo obvykle poskytuje úplata.“

„Pan prezident kraje navštěvuje, na základě veřejného příslibu, od roku 2013. Nejde v žádném případě o kampaň,“ reagoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Jde o pokus zasáhnout do jednoznačných povinností přímo zvoleného prezidenta republiky. Tento úřad bezesporu vede kampaň proti současnému prezidentu republiky ve prospěch skupiny protikandidátů,“ pokračoval.

Ovšem pokud by prezident Zeman, který bude v přímé volbě usilovat o znovuzvolení, nakonec předvolební pravidla skutečně porušil, chrání ho imunita. Úřad pro dohled nad stranami tak může na nedodržování zákonných parametrů jen upozornit.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme