Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Válka Trumpa s Kimem? USA by jednoznačně zvítězily, zemřely by ale tisíce lidí

Autor: Darina Jíchová - 
2. srpna 2017
22:05

Trumpova vláda prohlásila, že je připravená se vypořádat s problémem, který představuje Severní Korea a jejich jaderný program. Z vojenského hlediska však neexistuje žádné snadné řešení a jediné možné postupy, o kterých americká armáda uvažuje, by si mohly vyžádat tisíce životů. 

Minulý měsíc představitelé americké vlády sdělili tisku, že vojenské kroky v otázce KLDR jsou připravené. „Musíme připravit všechny alternativy postupu, protože prezident dal jasně najevo, že nehodlá připustit, aby se ze Severní Korey stala jaderná velmoc, která může ohrožovat naši zemi a její obyvatelstvo,“ řekl národní bezpečnostní poradce H. R. McMaster.

Během července KLDR provedla několik testovacích odpalů střel dlouhého doletu, na jejich základě pak severokorejský vůdce Kim Čong-un oznámil, že testy byly úspěšné a celé území USA je nyní v jejich dostřelu.

Podívejte se na video o tom, jak KLDR testovala střely dlouhého doletu:

Americká vláda však nevěří, že by v současnosti KLDR byla schopná odpálit solidní mezikontinentální střelu s jadernou hlavicí, nejdříve tak na začátku roku 2018 Severokorejci jsou schopni své rakety odpálit, ale jejich program ještě není zcela hotový. Toto tvrzení ale popírá poslední odpalovací test, který ukazuje, že severokorejský jaderný program je mnohem pokročilejší, než si dosud mysleli.

Všechny scénáře případného válečného konfliktu mluví ve prospěch USA, vítězství by si vyžádalo nesčetné množství životů, hlavně pak z Jižní Koreje, kde žijí miliony nevinných lidí.

Zničíme Severní Koreu

Senátor Lindsey Graham navrhl řešení, jak se vyrovnat s touto hrozbou. „Jedním z možných vojenských postupů je zničit severokorejský jaderný program a s ním i celou Severní Koreu. Jestli povedeme válku, abychom je zastavili, bude se odehrávat tam. Jestli mají zemřít tisíce lidí, zemřou na jejich území, ne tady. To mi řekl prezident Trump,“ sdělil Graham programu NBC.

Mluvčí Bílého domu Sarah Hucklabee Sandersová se při tiskové konferenci držela zkrátka. Zopakovala, že nic není ještě rozhodnuté a že se projednávají všechny alternativy. „Prezident Trump je při projednávání hrozby atomového útoku velmi přímočarý. Naše pozornost je stále zaměřena na zastavení severokorejského jaderného programu a hrozby, kterou představuje.“

Zda se USA uchýlí spíše k diplomatickým krokům či k otevřenému konfliktu se projednává. Každá vojenská operace by však pro USA představovala nejen obrovské výdaje, ale i další neplánované důsledky. 

lug70 ( 2. srpna 2017 23:36 )

Hmm, odkdy Američané kdy nějakou válku vyhráli? V každé jimi napadené zemi vždy všechno rozmlátili na padrť a buď prostě odtáhli od rozdělané práce anebo to pro ně skončilo naprostým fiaskem, jako třeba ve Vietnamu. KLDR by pro USA byl ještě horší noční můrou než Vietnam, protože Severokorejci nejsou žádní zaostalí křováci s luky a šípy, ale mají jednu z nejpočetnějších a nejodhodlanějších armád na světě. Taky ovládli raketovou techniku a mají jaderné zbraně. Kdepak, tam by si američtí boys tvrdě natloukli rypáky, jako nikdy a nikde v minulosti.

Zobrazit celou diskusi