Nejdřív vojáci, pak odvolání. Generální prokurátorka, která kritizovala Madura, ale skončit odmítá

Ústavodárné shromáždění v sobotu odvolalo a podle agentury Reuters obvinilo venezuelskou generální prokurátorku Luisu Ortegovou. Stalo se tak několik hodin poté, co příslušníci venezuelských vládních jednotek v Caracasu obklíčili její sídlo. Právnička dlouhodobě kritizuje kroky prezidenta Nicholáse Madura. Svůj úřad odmítla opustit.

Caracas (Aktualizováno: 22:56 5. 8. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá venezuelská generální prokurátorka Luisa Ortegová.

Bývalá venezuelská generální prokurátorka Luisa Ortegová. | Zdroj: Reuters

Své sobotní odvolání Ústavodárným shromážděním označila Ortegová za převrat a porušení ústavy. V úřadu generální prokurátorky odmítá skončit.

„Budu pokračovat v boji za svobody a práva Venezuelanů až do posledního dechu a z úřadu, který neopustím,“ uvedla po svém odvolání. Podle ní by měl tento další neústavní krok zalarmovat mezinárodní společenství.

Odvolání Ortegové odmítl uznat i generální tajemník Organizace amerických států (OAS) Luis Almagro, který patří k nejhlasitějším zahraničním kritikům Madura. Almagro prohlásil, že OAS neuznává odvolání Ortegové a jmenování Tareka Williama Saaba jejím nástupcem.

'Tady není žádná humanitární krize, máme tu lásku.' Ve Venezuele poprvé zasedlo Ústavodárné shromáždění

Číst článek

Ústavodárné shromáždění už Ortegovou nahradilo ombudsmanem pro lidská práva Tarekem Saabem – vládním spojencem, o kterém venezuelská opozice tvrdí, že zavíral oči před státní zvůlí. Saab ještě v sobotu složil přísahu.

Podle kritiků je rozhodnutí odvolat Ortegovou zlým znamením, že se vláda Madura mění na diktaturu. „Ústavodárné shromáždění řeší Madurovy politické problémy a lynčuje instituce," říká opoziční zákonodárce Jose Manuel Oliveras po odvolání Ortegové.

Generální prokurátorka očekávala, že se jí Ústavodárné shromáždění pokusí odvolat. Postavili se za ní ale nejen lidé v ulicích, ale například i uruguayský generální tajemník Organiazce amerických států Luis Almagro.

„Ústavodárné shromáždění se chystá narušit práva lidí a omezit jejich vliv na minimum," řekla odvolaná Luisa Ortegová.

Dříve zastánkyně, nyní kritička

Ortegová například odmítla uznat legitimitu nového Ústavodárného shromáždění, s jehož pomocí chce podle kritiků prezident omezit vliv parlamentu ovládaného opozicí.

Maduro prokurátorku kritizoval ve svém pátečním projevu. Ortegová podle něj podporuje násilnou vzpouru proti vládě a maří výkon spravedlnosti. Zmínil také, že pod jejím vedením úřad nefunguje tak, jak by měl.

„Beztrestně a nespravedlivě předala spolupráce ministerstva s ozbrojenými povstalci kancelář prokurátorky na více jak tři měsíce násilníkům. Pokud bychom měli úřad, který jedná odvážně a spravedlivě, všechny protestující a kriminálníky bychom zadrželi, potrestali a uvěznili. Mohli jsme žít v míru už dávno,“ nechal se slyšet prezident.

Před sídlo prokuratury v sobotu odpoledne podle agentury AP dorazilo asi 30 vojáků, kteří přístup k budově uzavřeli. Vláda tuto akci nekomentovala. Ortegová ji na Twitteru odsoudila a nazvala svévolným obléháním.

Ortegová přitom dříve patřila k zastáncům socialistické vlády, ovšem v posledních měsících kritizovala řadu neústavních kroků, jichž se Maduro údajně dopouští.

'Žádná humanitární krize' 

Ústavě podle ní mimo jiné odporuje i způsob vzniku nového orgánu. Zřízení Ústavodárného shromáždění, které v pátek poprvé zasedlo, kritizovaly opozice a řada zemí, včetně USA. Neuznala ho ani EU.

Podle opozice skupina převezme moc od parlamentu a zásadně změní ústavu ve prospěch prezidenta Madura.

„Tady není žádná humanitární krize, máme tu lásku a máme tu krizi pravičáckých fašistů,“  řekla v úvodním projevu Delcy Rodríguezová, bývalá ministryně zahraničí, která nově stojí i v čele vzniklého shromáždění.

Vyhrocená situace panuje ve Venezuele už řadu měsíců, ale v posledních týdnech napětí ještě eskaluje. Celkový počet obětí protestů už za poslední čtyři měsíce překročil stovku. 

Václav Jabůrek, Tomáš Fiala, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme