'Dny diktatury jsou sečteny.' Hackeři napadli web venezuelské vlády a podpořili demonstranty

Webové stránky venezuelské vlády v pondělí hlásaly podporu protivládních demonstrantů a záškodníků. Na vládu prezidenta Nicoláse Madura zaútočili hackeři, kteří sympatizují s opozicí a lidmi, kteří odmítají poslední kroky venezuelského vedení.

Caracas Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní demonstrant ve venezuelském Caracasu. Ilustrační foto.

Protivládní demonstrant ve venezuelském Caracasu. Ilustrační foto. | Foto: Ueslei Marcelino | Zdroj: Reuters

Hackeři ze skupiny Binární strážci kromě stránek vlády napadli i weby venezuelské Národní volební rady a taky tamního námořnictva.

Umístili na ně vzkazy, které oslavovaly útok na vojenskou základnu ve městě Valencia na severozápadě země. O útoku psali jako o Operaci David, stejně jako venezuelská média, a přidaly komentář, podle kterého jsou dny diktatury sečteny.

'Tady není žádná humanitární krize, máme tu lásku.' Ve Venezuele poprvé zasedlo Ústavodárné shromáždění

Číst článek

Proti Nicolási Madurovi povstali na sociálních sítích i autoři videa, které ukazovalo uniformované muže, kteří o sobě říkali, že povstali proti vražedné tyranii venezuelského prezidenta.

Videa odkazovala na skutečné povstání. Zmíněnou takzvanou „operaci David" podniklo asi 20 ozbrojených civilistů, které vedl zběh z venezuelské armády.

Vláda tvrdí, že vojáci na základně ve Valencii útok odrazili, část povstalců zabili, některé zatkli a zbytek utekl.

Ve Venezuele už od dubna trvají téměř každodenní protesty proti vládě, kterou opozice viní z ekonomické a politické krize. Při demonstracích, proti nimž tvrdě zasahuje policie, zemřelu už přes 120 lidí.

Podle opozice roste počet vojáků, kterým se nelíbí autoritářská vláda a užití síly proti demonstrantům. Od dubna skončily ve vězení nejméně dvě desítky armádních důstojníků kvůli „rebelii a zradě".

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme