Válka slov mezi KLDR a USA pokračuje. Do několika dnů budeme mít plán útoku na Guam, hrozí Pchjongjang

Pchjongjang dokončuje plán odpálení raket k americkému tichomořskému ostrovu Guam. Tvrdí to severokorejská státní agentura. Čtyři střely středního doletu by podle ní měly přeletět Japonsko a dopadnout asi 30 až 40 kilometrů od ostrova.

Pchjongjang/Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Balistickou raketu KLDR naposledy testovala 21. května.

Balistickou raketu KLDR naposledy testovala 21. května. | Zdroj: Reuters

Přípravy zkoušky chce KLDR údajně dokončit do poloviny srpna a pak už bude severokorejská armáda pouze čekat na pokyn vůdce Kim Čong-una.

Rakety Hwasong-12 by měly necelých 3,5 tisíce kilometrů mezi Severní Koreou a Guamem urazit asi za 17 minut. Tak velkou vzdálenost ale zatím žádné střely, které Pchjongjang vypálil, nepřekonaly.

Jak vyřešit severokorejský problém? lámou si hlavu ohrožené USA. Jedna možnost je horší než druhá

Číst článek

Když Severní Korea hrozila přímým útokem proti Guamu, USA varovaly, že podobné akce můžou znamenat konec tamního diktátorského režimu.

Trump 'zbavený rozumu'

Americký ministr obrany James Mattis upozornil, že Pchjongjang čelí obrovské přesile. Prezident Donald Trump pohrozil sice zuřivou odvetou, včetně použití jaderných zbraní, Severní Korea ale jeho slova považuje za snůšku nesmyslů.

„Rozumný dialog s tímhle chlápkem zbaveným rozumu není možný, na něj platí jen nejhrubší síla," stojí v severokorejském prohlášení na Trumpovu adresu.

Guvernér ostrova Guam Eddie Calvo ujišťuje, že bezprostřední nebezpečí nehrozí. Severní Korea podle něj chce jenom šířit strach. Podle Jižní Koreje je třeba novou hrozbu brát vážně.

Mluvčí jihokorejské armády Roh Jae-cheon řekl, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by KLDR raketové cvičení připravovala. I přes to je ale Soul připraven proti případné provokaci zakročit. Podobně se vyjádřil také japonský ministr obrany.

Japonský expert na KLDR Masao Okonogi řekl agentuře Reuters, že severokorejská prohlášení o Guamu nepředstavují výhružky útokem, ale varování, že se Pchjongjang chystá přemístit cíle dopadů svých testovacích raket z oblasti u Japonska blíže americkému ostrovu.

Na Guamu se ve středu zastavil americký ministr zahraničí Rex Tillerson, který se pokusil zmírnit Trumpova slova a zlehčit rétorické výpady posledních dnů. Američanům vzkázal, že mohou v noci klidně spát.

KLDR již o možnosti útoku na Guam hovořila dříve, takto podrobně však plán ohrožení ostrova s více než 160 000 obyvateli dosud nepopsala.

Ondřej Klapal, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme