Původní tvůrce Androidu a jeho nový mobilní startup získal 300 milionů dolarů na investicích

essential
0Zobrazit komentáře

Na poli chytrých mobilních telefonů se schyluje k dalšímu boomu, který by měl zapříčinit nový hráč na trhu s názvem Essential. Za tím stojí bývalý zakladatel původního systému Android, Andy Rubin, který ho v roce 2005 odprodal Googlu. Takřka 10 let bylo kolem Rubina ticho, až do roku 2015, kdy se poprvé zmínil o tom, že pracuje na zcela novém projektu, vlastním smartphonu.

O necelé dva roky později, tedy letos v březnu, se objevila první fotografie telefonu a informace o tom, že by se kolem léta mohla novinka dostat na trh. Nyní to vypadá, že se původní plán bezproblému splní a navíc k němu Essential získává investici ve výši 300 milionů dolarů, i od takových jmen jako je čínský Tencent nebo Amazon s jeho vlastním investičním fondem.

faradayfactory

Přečtěte si takéKonkurent Tesly, Faraday Future, podepsal smlouvu na pozemek k výstavbě zcela nové továrnyKonkurent Tesly, Faraday Future, podepsal smlouvu na pozemek k výstavbě zcela nové továrny

Telefon, jehož parametry a bližší detaily by měly být odhaleny pravděpodobně již příští týden, by se měl na trh dostat v přibližně stejnou dobu, jako nová vlajková loď Applu a Samsungu. Konec konců právě Apple a Samsung budou pro startup největší konkurenti. Niccolo De Masi, prezident Essential, se ale zmínil, že chtějí využít toho, že jsou menší, protože jim to umožňuje inovovat mnohem rychleji, než obří korporace.

essentialphone

Na začátek prodeje si Essential smluvil partnerství s Amazonem a obřím retailovým řetězcem BestBuy na americkém trhu, kde se telefony objeví v rámci retailu jako první. Telefon by měl mít titanovo-keramický obal, 360° kameru, zabudované ovládání celé domácnosti a speciální port pro připojení mnoha navazujících zařízení, což by podle serveru WSJ mělo přilákat vývojáře.

Cena srovnatelná s konkurencí a velké plány

To vše za 699 dolarů, tedy asi 15 580 korun, s tím, že distribuce bude prozatím velmi omezená a tak se v Česku dočkáme jen minimálního počtu kusů. Tak nebo tak jsme pravděpodobně svědky začátků dalšího ze startupů s miliardovou valuací, který se snaží změnit již tak saturovaný trh, a který doufá, že prodá na počátku nižší jednotky milionů kusů.

Foto: YouTube

Diskuze (0)

Novinka

Anonym