Ze strany policie je to šikana tvrdí Faltýnek. Na poslanecký mandát rezignovat nehodlá

Policie žádá sněmovnu o vydání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka. Důvodem je podezření z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo. Faltýnek v České televizi řekl, že je zvědavý, z čeho policie zrovna jeho obviňuje. O kauze dotací prý vůbec nic neví.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ANO, Jaroslav Faltýnek (vlevo), Andrej Babiš. Archivní foto.

Tisková konference ANO, Jaroslav Faltýnek (vlevo), Andrej Babiš. Archivní foto. | Foto: Martin Svozílek

„Byl jsem jednou na policii na podání vysvětlení jako svědek. Z té debaty jsem vůbec nepochopil, co po mně vlastně chtějí, protože já jako bývalý člen představenstva Agrofertu o této žádosti o dotaci nevím vůbec nic a šlo to celé mimo mě,“ uvedl Faltýnek pro televizi.

Návrh na trestní stíhání proti sobě považuje místopředseda ANO za šikanózní a policii v této věci nedůvěřuje. „Já to ze své strany vidím jako určitou šikanu ze strany policie, protože já si nejsem vědom nějaké své souvislosti s dotací pro Čapí hnízdo," řekl.

Policie žádá sněmovnu o vydání Babiše a Faltýnka. Jsme jak v 50. letech, řekl šéf ANO

Číst článek

Pro server Seznam Zprávy Faltýnek uvedl, že se žádosti policie nebude bránit. Pokud jí sněmovna vyhoví a poslance ke stíhání vydá, Faltýnek nehodlá rezignovat na svůj mandát.

„Volby jsou za dva měsíce, a nechť tedy veřejnost rozhodne, jak to po volbách bude," vysvětlil svůj postoj. Pokud jde o funkci ve vedení hnutí ANO, záleží podle Faltýnka na rozhodnutí členské základny a stranických orgánů. „Pokud budou chtít, tak ať rozhodnou," dodal.

Načasovaná žádost?

Andrej Babiš obvinění odmítl, jde prý o snahu některých politiků ho zlikvidovat. Nechápe, z čeho policie vychází. Všechny audity týkající se Čapího hnízda byly podle něj v pořádku.

O co jde v kauze Čapí hnízdo. Přehledně od roku 2006 do dneška

Číst článek

Žádost o vydání poslanců projedná mandátový a imunitní výbor sněmovny zřejmě příští pátek. Předsedkyně sněmovního mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová z ODS pochybuje, že by byla žádost záměrně načasovaná.

Ve čtvrtek uvedla, že pokud by Babiše s Faltýnkem sněmovna vydala a oba by se dostali na podzim znovu do sněmovny, dostanou svou imunitu zpátky a policie bude muset o jejich vydání žádat znova. 

Dotace pro Čapí hnízdo

Faltýnek a Babiš čelí v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 trestnímu oznámení. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele.

Díky změně dosáhla na 50milionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš na mimořádné schůzi sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Lucie Valášková, Jana Čermáková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme