Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unikátní archeologický objev: V Izraeli našli starou dílnu na nádobí

Antické ruiny, ilustrační fotografie
Antické ruiny, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Jeruzalém - Archeologové v Izraeli našli 2000 let starou dílnu, v níž se vyrábělo kamenné nádobí. Spolu s ní tým archeologa Jonatana Adlera našel také lom na těžbu vápence. Unikátní na nálezu je ovšem právě dílna. Zatím byly v Izraeli objeveny jen čtyři výrobny tohoto druhu.

Místo je u arabské vesnice Kafr Kanná severně od Nazaretu. Právě v této oblasti podle bible vykonal Ježíš Kristus první zázrak, když při svatbě v Káně Galilejské proměnil vodu ve víno, které hostiteli právě došlo.

Podle legendy Ježíš nařídil služebníkům přinést šest kamenných nádob naplněných vodou, kterou pak přeměnil ve víno. Podle izraelských médií, která o archeologickém nálezu informovala, není vyloučeno, že tyto nádoby vznikly právě v objevené dílně.

V době, o niž jde, se v oblasti používaly hliněné nádoby. „Misky na vaření i na skladování zásob byly hliněné. V prvním století ale Židé v Judeji a Galileji používali také nádoby z jemného křídového vápence," řekl Adler.

Důvod byl podle něj jasný - hliněné nádoby mohly být z hlediska rituálních zákonů znečištěny, staly se pak nevhodné k použití a Židé je rozbíjeli, zatímco ty kamenné byly považovány za trvale čisté. „Hotové nádoby se prodávaly zde v Galileji. Nález dokazuje, jak přísně se dodržovaly zákony o rituální čistotě," řekl Adler.

V novém nálezu u Nazaretu se našly vápencové kužely, vydlabané při výrobě misek či hrnků, a také zbytky poškozených nebo ještě nedokončených výrobků.

Témata:  archeologie archeologové Izrael

Aktuálně se děje

17. května 2024 13:22

Izrael v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, ale ne genocida

Izrael v pátek na půdě Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, nejde však o genocidu. Reagoval na tvrzení Jihoafrické republiky (JAR), která ještě v prosinci podala stížnost vůči Izraeli za údajnou genocidu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy