Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Česko se ženou další prudké bouřky, doprovodí je nárazový vítr a déšť s kroupami

Bouřka, ilustrační fotografie
Bouřka, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Vyjma západu Čech budou dnes bouřky po celém území České republiky. Doprovodí je nárazový vítr a déšť s kroupami, přívalové srážky mohou zvednout hladiny menších toků.

Na Moravě a ve Slezsku přesto vydrží vedra z posledních dnů, odpoledne tam maximální teploty překročí 31 stupňů Celsia. Vyplývá to z aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"Zvlněná studená fronta bude jen zvolna postupovat přes naše území k východu až k severovýchodu. Před ní proudí na Moravu a do Slezska velmi teplý vzduch od jihovýchodu," uvedli meteorologové. Výstraha před vysokými teplotami platí od dnešního poledne do 19:00 pro polohy do 600 metrů nad mořem pro Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Vedle horka tam dnes po celý den až do nedělních 02:00 hrozí velmi silné bouřky, stejně jako v Pardubickém a Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Silné bouřky očekávají dnes meteorologové v Praze a Jihočeském kraji a v časti Středočeského a Libereckého kraje.

Podle meteorologů bouřky doprovodí nárazy větru ojediněle přes 90 kilometrů za hodinu, přívalové srážky s úhrny kolem 40 milimetrů a kroupy. Nelze vyloučit, že některé menší toky krátkodobě překročí první stupeň povodňové aktivity.

Témata:  bouřky počasí EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 14:09

Pálení čarodějnic naruší suché počasí. Platí zákaz rozdělávání ohně

V Praze dnes začal kvůli výstraze meteorologů před nebezpečím požárů platit zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech, jako jsou parky, lesní porosty, zahrady či lesoparky. Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, ani na zahradách.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy