Hlavní obsah

Milióny pro Babišovo Čapí hnízdo bude Česko muset vrátit, tvrdí Kalousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padesát miliónů korun, které byly dotací na vybudování farmy Čapí hnízdo, bude muset Česká republika vrátit Evropské unii. Tvrdí to bývalý ministr financí a lídr TOP 09 Miroslav Kalousek v souvislosti s žádostí policie o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) ke stíhání.

Foto: koláž Novinky

Miroslav Kalousek (vlevo) a Andrej Babiš

Článek

„Já si myslím, že tady riziko není riziko, ale jistota. Čapí hnízdo daňový poplatník Andreji Babišovi zaplatí dvakrát. Jednou z evropských peněz, protože i to jsou naše peníze, a jednou z národních zdrojů, když teď těch 50 miliónů budeme muset vrátit,” prohlásil Kalousek.

„V trestněprávní individuální rovině může rozhodnout jenom soud, o tom není pochyb. Ale že Andrej Babiš lhal a podváděl, že si přivlastnil peníze, které patřily malým podnikatelům, o tom prostě pochyb není. A kromě jiného to také budeme muset zaplatit,” dodal.

Farma Čapí hnízdo v minulosti patřila společnosti Agrofert, jejímž majitelem byl až do letošního roku Babiš. Následně byla převedena na anonymní akcie na doručitele. Díky tomuto manévru mohla získat zmiňovanou dotaci, na niž by v rámci Agrofertu sotva mohla dosáhnout. Následně sfúzovala s jednou z Babišových společností, a tak se do holdingu vrátila.

Loni v březnu na mimořádné schůzi Sněmovny Babiš přiznal, že v době získání evropské dotace byli akcionáři farmy bratr jeho partnerky a jeho dvě dospělé děti.

Babiš už ve čtvrtek uvedl, že žádost o vydání považuje za politický boj a snahu politických konkurentů se jej zbavit. [celá zpráva]

Babiš ani Faltýnek se nehodlají vzdát mandátů. O jejich dalším působení ve Sněmovně rozhodnou poslanci poté, co se s žádostí seznámí mandátový a imunitní výbor, který může Sněmovně vydat doporučení k vydání či nevydání. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám