Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania a její patrové CNG autobusy pro Nottingham

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nottingham proslavila po celém světě legenda o Robinu Hoodovi a nyní se toto anglické město hodlá zviditelnit i největší flotilou CNG autobusů na světě.

Nottingham je anglické město v regionu East Midlands, které v současnosti představuje živé obchodní a zároveň i kulturní centrum hrabství Nottinghamshire s více než 300.000 tisíci obyvatel. Metropolitní oblast, jejímž pomyslným středem toto město je pak zahrnuje více než 1,5 milionu obyvatel.

Společnost Nottingham City Transport, která v této oblasti zajišťuje hromadnou dopravu a ročně přepraví kolem 50 milionů cestujících, patří k průkopníkům a propagátorům využití autobusů na stlačený zemní plyn (CNG).

V současnosti tento dopravce pracuje na vybudování největší flotily CNG autobusů na světě. Ta má mít v roce 2020 v provozu 120 vozidel a Nottingham City Transport k tomu uvádí, že jen v letech 2017 a 2018 bude na linky nasazeno celkem 53 dvoupodlažních autobusů Scania.

Tyto autobusy jsou poháněny devítilitrovými pětiválci na CNG, disponujícími výkonem 206 kW při 1900 min-1 a točivým momentem 1350 N.m dostupným od 1000 do 1400 min-1. S tímto motorem spolupracuje šestistupňová automatická převodovka ZF Ecolife.

Společnost Nottingham City Transport uvádí, že nové autobusy s motory spalujícími zemní plyn přinášejí snížení emisí CO2 o 84 % oproti konvenčním autobusům se vznětovými motory splňujícími emisní normu Euro 5.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)