Desetibojař Helcelet se blíží desítce, po disku je dvanáctý

Adam Sebastian Helcelet vstoupil na mistrovství světa v Londýně do druhého dne desetiboje časem 14,38 s na 110 m překážek a ve skoku o tyči zdolal 490 cm. Po osmi disciplínách desetiboje na mistrovství světa je tak na dvanáctém místě s 6609 body. Francouz Kévin Mayer vede před Němcem Ricem Freimuthem o 116 bodů.

Londýn (Aktualizováno: 16:18 12. 8. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Sebastian Helcelet v průběhu šesté disciplíny desetiboje.

Adam Sebastian Helcelet v průběhu šesté disciplíny desetiboje. | Zdroj: Reuters

Helcelet, jemuž se páteční start do soutěže vůbec nepovedl, zahájil posun vzhůru, přestože ani překážky nebyly z jeho pohledu ideální. Za letošním maximem zůstal o dvacet setin, ale několik soupeřů první disciplínu druhé dne úplně pokazilo. Srb Mihail Dudaš, Američan Trey Hardee a Rus Ilja Škureněv po pádech vypadli z první desítky.

Nejlepší sezónní výkon předvedl Helcelet v disku, který poslal do vzdálenosti 44,71 metru. Zbylé dva pokusy se mu nepovedly. Ve své skupině skončil na 6. místě se ziskem 761 bodů. V celkovém hodnocení se ale posunul už na jedenácté místo se ziskem 5729 bodů.

V tyčce jediný český desetibojař na světovém šampionátu zaznamenal 4,90 metru. Pět metrů, což už v letos v Götzisu dokázal, se mu tentokrát nepovedlo a o jedno místo klesl.V první skupině se jednalo o dělené sedmé místo s Australanem Dublerem. Do velkých problémů se dostal lídr soutěže Kevin Mayer.

Francouz začal až na 5 metrech a 10 centimetrech, jenže laťku shodil při prvních dvou pokusech. Napotřetí se sice břevno zhouplo, ale zůstalo na stojanech. Další výšku už Mayer nezdolal, přesto se blíží zlaté medaili a možná i k devíti tisícům bodů.

Zatím je v celkovém součtu první se 7237 body. K pokoření hranice devíti tisíc bodů by ale potřeboval v oštěpu atakovat svůj osobní rekord, který je lehce přes sedmdesát metrů, a nezaběhnout špatně závěrečnou patnáctistovku (čas kolem 4:18).

Na druhém a třetím místě jsou zatím před oštěpem a závěrečnou patnáctistovkou němci Rice Freimuth a Kai Kazmirek. Dál vede o 116 bodů Francouz Kévin Mayer, který měl však v tyči namále a moc nechybělo, aby si připsal nulu za nezdolanou základní výšku. 

Bolt zaútočí na poslední světové zlato

O své poslední zlato na mistrovství světa běží také Usain Bolt. V rozběhu štafet na 4x100 metrů finišoval za Jamajku na prvním místě. Nejlepší čas měli Američané, kteří běželi v jiném rozběhu i s Justinem Gatlinem v čase 37,70 sekundy. Jamajčané byli zpátky o 25 setin.

Také ve štafetě žen zářily Američanky, které byly v rozbězích nejlepší s časem 41,84 sekundy. Navíc šetřily síly vítězky individuální stovky Tori Bowieové. Jamajčanky doběhly až páté, ale ve finále se od nich dá očekávat rychlejší sprint. Nejspíš totiž nasadí dvojnásobnou olympijskou vítězku Elaine Thompsonovou.

Finále štafet bude vrcholem večerního sobotního programu. Začínat bude ve 22:30.

sob, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme