Ministři britské vlády: Jsme pro přechodné období po brexitu, ale už zcela mimo EU

Británie potřebuje po ukončení brexitových jednání určitou přechodnou dobu, aby zmírnila dopady odchodu z Evropské unie, to však nemůže vést k váhavosti či přemýšlení o setrvání v Unii. Shodli se na tom dva přední ministři konzervativní vlády považovaní za protipóly v názorech na brexit. Jejich společné vyjádření pro tisk naznačuje smír mezi rozdělenými křídly strany premiérky Theresy Mayové, uvedla agentura Reuters.

„Myslíme si, že omezené přechodné období bude důležité pro rozšíření našich národních zájmů a poskytnutí větší jistoty podnikům – nemůže však být nekonečné, nemůže se stát zadními vrátky k setrvání v EU,“ uvedli v článku pro vydání nedělníku Sunday Telegraph ministr financí Philip Hammond a ministr obchodu Liam Fox.

Zatímco Hammond patří mezi zastánce mírnější varianty brexitu a před časem prohlásil, že by mu nevadilo ponechat například imigrační politiku prakticky beze změn, Fox razí tvrdou linii zpřetrhání zásadních vazeb s Unií.

Po březnu 2019, kdy skončí dvouleté jednání mezi oběma stranami a Británie by měla opustit EU, by sice mělo podle ministrů nastat toto přechodné období, probíhat však bude již zcela mimo důležité struktury Unie. „Říkáme oba jasně, že v průběhu tohoto období bude Británie mimo jednotný trh (EU) a mimo celní unii a bude třetí zemí, nikoli součástí evropských dohod,“ uvedli konzervativní politici.

Oba připustili, že přísnější imigrační pravidla a omezení počtu přistěhovalců nebude znamenat automatické zastavení všech cest obyvatel EU za prací do Británie. Britské společnosti „musí mít možnost najmout si talenty, které potřebují, včetně těch z EU,“ uvedli ministři.

Z řad konzervativců dosud nezaznívají zcela jednotné názory na brexit a podle médií se Londýnu nepovedl začátek vyjednávání s Bruselem zejména kvůli neshodám na tom, co vlastně chce Británie vyjednat.

Bez hraničních kontrol mezi Ulsterem a Irskem

Zatím se debata zabývala výší odstupného, které by měla Británie vyplatit, a právy, jaká mají v budoucnu mít evropští občané v Británii a Britové v EU. Příští kolo jednání je naplánováno na konec srpna. 

Ještě před tímto kolem chce údajně Londýn zveřejnit svou představu o hraničním režimu mezi Ulsterem a Irskem. List The Sunday Telegraph napsal, že irští občané budou moci pracovat v Británii a naopak.

Musíme pokročit k jednání o větších problémech spojených s naším budoucím partnerstvím, abychom zajistili dohodu, jež posílí Británii i EU.
David Davis
ministr pro brexit

Občané ostatních zemí EU podle návrhu budou smět volně překračovat hranice z Irska do Británie, bez pracovního povolení ale nebudou smět být ve Spojeném království zaměstnáni. 

Britská veřejnost většinově nevěří v dosažení „dobré“ dohody o brexitu

Podle průzkumu z počátku srpna 61 procent voličů nyní negativně hodnotí přístup britské vlády k rozhovorům o brexitu. Propad důvěry veřejnosti se prohlubuje od červnových předčasných parlamentních voleb, v nichž vládní konzervativci přišli o většinu v Dolní sněmovně. Vláda měla do voleb většinovou podporu veřejnosti.

Nyní je jen 35 procent dotázaných přesvědčeno o tom, že se Mayové podaří dosáhnout „dobré“ dohody o brexitu.