Babiš zpochybnil práci kriminalisty. Vyšetřovatel Čapího hnízda má plnou důvěru, brání ho šéf pražské policie

Šéf pražské krajské policie Miloš Trojánek se v tiskové zprávě ohradil proti tvrzením, že práce na kauze Čapího hnízda je politickou objednávkou. Odmítl spekulace o načasování kvůli volbám.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brigádní generál Miloš Trojánek, ředitel Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy

Brigádní generál Miloš Trojánek, ředitel Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy | Zdroj: Profimedia

„Jsem nepříjemně překvapen snahou některých jednotlivců, kteří se snaží celé prověřování této kauzy zpochybnit a zpolitizovat. Proti tvrzením, že pražská policie v této věci pracuje na jakousi politickou objednávku, se důrazně ohrazuji,“ uvedl Trojánek.

Reagoval tak na slova šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který ve čtvrtek z dovolené vzkázal, že za celou akcí vidí politický boj a snahu vyštípat ho z politiky. "Samozřejmě nevím, kdo má vliv na toho policistu a proč to dostal právě on - velice kontroverzní policista (vrchní komisař Pavel Nevtípil, který vyšetřuje kauzu Čapí hnízdo, pozn. red.). Je to zájem lidí, kteří nechtějí, abych byl v politice a abych kandidoval ve volbách. Myslím, že takových lidí z tradičních politických stran a i ze strany některých podnikatelů je vícero," naznačil Babiš, aniž uvedl konkrétní jména.

Exministr financí zpochybnil také načasování policejní žádosti o vydání ke trestnímu stíhání, které minulý týden dorazilo do sněmovny. "... když mi ještě před 14 dny říkali, že jsem svědek, je velice překvapující. Nemůžu si myslet nic jiného, než že je to politický boj," řekl Babiš v rozhovoru pro Radiožurnál.

Babišův osud v rukách detektiva Nevtípila. Kdo je muž, který vyšetřuje kauzu Čapí hnízdo?

Číst článek

Podle ředitele byli a jsou policisté pražského krajského ředitelství apolitičtí. „Stran vyšetřování kauzy Čapí hnízdo je pražská policie dlouhodobě pod tlakem médií i veřejnosti,“ píše se dál v policejním prohlášení.

Odmítám spekulace o načasování

Podle Trojánka spolu státní zastupitelství i policie v kauze Čapího hnízda komunikovaly: „Dozorový státní zástupce byl srozuměn i s posunem v prověřování a informován o předání žádosti o udělení souhlasu s trestním stíháním poslanců poslanecké sněmovně.“

„V této souvislosti kategoricky odmítám spekulace o jakémsi načasování a snaze o ovlivnění výsledků nadcházejících voleb. Vyšetřovatel kauzy Čapí hnízdo patří mezi nejzkušenější pracovníky odboru hospodářské kriminality. Osobně si ho za jeho profesionalitu a vysoké pracovní nasazení nesmírně vážím a má mou plnou důvěru,“ uvedl policejní ředitel.

Čapí hnízdo alias Čapák

Policie zaslala do Poslanecké sněmovny žádost o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka. Důvodem je vyšetřování čerpání dotací na Čapí hnízdo. 

Policie začala Čapí hnízdo prošetřovat kvůli podezření, že firma Agrofert (tehdy patřící jednomu z nejbohatších Čechů a nyní předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi) změnila skrytým lobbingem ve státní správě pravidla čerpání dotací ve svůj prospěch. Sám Babiš ale řekl, že si není vědom žádného pochybení.

haf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme