Němcová: Babiš lže, když říká, že Čapí hnízdo bylo v pořádku. Pokutu mu dalo jeho vlastní ministerstvo

Policie požádala sněmovnu o vydání poslanců hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání, ve kterém jde o podezření z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo. Vydáním obou politiků se v pátek začne zabývat sněmovní mandátový a imunitní výbor. Šéfka výboru Miroslava Němcová v rozhovoru pro Český rozhlas Plus mimo jiné vysvětluje, proč jí načasování policejní akce nepřipadá podezřelé.

Doporučujeme Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ODS, Miroslava Němcová

Tisková konference ODS, Miroslava Němcová | Foto: Filip Jandourek

„Pro mě to podezřelé není, kauzou se sněmovna zabývala už před rokem a půl. Věděli jsme, že se něco stalo, vyšetřuje to i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), takže jsme čekali nějaké vyústění,“ říká předsedkyně sněmovního mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová z ODS.

Milionová pokuta za Čapí hnízdo 

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek celou věc považují za součást předvolební kampaně a snahu je politicky zlikvidovat. „Je to téměř 10 let stará kauza, která byla kontrolována za hejtmanů Bendla, Ratha, za ministra financí Kalouska, a všechny audity potvrdily, že to bylo v pořádku. Nechápu, z čeho policisté vycházejí,“ prohlásil minulý týden Babiš. 

Podle Miroslavy Němcové to ale není pravda: „Dokonce i ministerstvo financí už pod Babišovým vedením našlo pochybení a vyměřilo mu pokutu, která byla později snížena z řádu milionů na několik desítek tisíc. Babiš lže, když tvrdí, že vše bylo vždy shledáno v naprostém pořádku. Pokud se nyní policie domnívá, že má dostatek argumentů, tak to musí prošetřit,“ zdůrazňuje.

  • PřehrátInterview Plus

    Policie požádala sněmovnu o vydání poslanců hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

Výbor rozhodne do zářijové schůze 

Sama Němcová podle svých slov ještě nenahlédla do policejní žádosti o vydání ani neměla čas se seznámit se spisem. „Prvním úkolem bude určit zpravodaje, který se s věcí důkladně seznámí. Musíme také domluvit termín s dotčenými poslanci, aby se mohli dostavit před členy výboru. Od pana Faltýnka už mám avízo jeho časových možností, s panem Babišem jsem zatím nemluvila.“ 

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Výbor podle své předsedkyně musí věc projednat do zahájení nejbližší schůze Poslanecké sněmovny v úterý 5. září. O vydání pak bude rozhodovat plénum Sněmovny, a to podle schváleného programu schůze. 

Mají volby ještě smysl? 

Stranický kolega Němcové Václav Klaus ml. v komentáři pro server Novinky.cz napsal, že v České republice se přestává rozhodovat u voleb. „Již minulé volby byly zcela ovlivněny policejními a mediálními akcemi, tunami zlata, špionážemi a podobně. Že z toho nakonec zbyla nezdaněná luxusní kabelka paní Nagyové – je jiná věc,“ píše. 

Je takové vyjádření namístě? „Myslím, že se může dít to, že lidé budou tak otrávení a znejistění, že k volbám nepůjdou. To by byl problém. Rozhodně bych ale neřekla, že volby nemají žádný význam a lidé v nich nemohou o ničem rozhodnout,“ uzavírá Němcová. 

Michael Rozsypal, Michael Erhart Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme