USA prošetří, jak čínské firmy získávají americké technologie. Je to jen začátek, ohlásil Trump

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 8. 2017 22:50
Velký krok, ale jen začátek. Tak komentoval americký prezident Donald Trump podepsání memoranda, podle něhož Spojené státy prošetří údajné čínské krádeže amerického duševního vlastnictví. Nařízení pověřuje šéfa Úřadu obchodního zmocněnce USA Roberta Lighthizera, aby rozhodl, zda přezkoumá čínské obchodní praktiky, které nutí americké firmy působící v Číně předávat své duševní vlastnictví. Lighthizer již řekl, že toto vyšetřování bude nyní jednou z hlavních priorit jeho úřadu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington - Spojené státy prošetří údajné čínské krádeže amerického duševního vlastnictví. Vyplývá to z memoranda, které v pondělí podepsal americký prezident Donald Trump. Podle něj jde o velký krok, ale zároveň jen o začátek.

Nařízení pověřuje šéfa Úřadu obchodního zmocněnce USA Roberta Lighthizera, aby rozhodl, zda přezkoumá čínské obchodní praktiky, které nutí americké firmy působící v Číně předávat své duševní vlastnictví. Lighthizer již řekl, že toto vyšetřování bude nyní jednou z hlavních priorit jeho úřadu.

"Velvyslanče Lighthizere, jste oprávněn zvážit všechny dostupné možnosti, které máte k dispozici," řekl Trump před podpisem memoranda. "Toto je jen začátek," dodal podle agentury Reuters. Trump vyšetřování hájí jako opatření k vynucení pravidel poctivosti a vzájemnosti v mezinárodním obchodě.

"Provedeme důkladný přezkum a v případě potřeby podnikneme kroky k zachování budoucnosti amerického průmyslu," prohlásil Lighthizer. "V sázce jsou tisíce pracovních míst pro naše zaměstnance a budoucí generace," doplnil.

Lighthizer uvedl, že čínská průmyslová politika a další postupy Pekingu si "údajně" vynutily přenos klíčových amerických technologií do čínských firem.

 

Právě se děje

Další zprávy