Krádeže klíčových amerických technologií? Vyšetřete Čínu, nařídil Trump

Americký prezident Donald Trump nařídil vyšetřování údajných krádeží amerického duševního vlastnictví Čínou. Povede ho šéf úřadu obchodního zmocněnce Spojených států Robert Lighthizer.

Washington (Aktualizováno: 7:27 15. 8. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Foto: Evan Vucci | Zdroj: ČTK

„Velvyslanče Lighthizere, jste oprávněn použít veškeré dostupné prostředky," řekl Trump před podpisem memoranda. „Toto je jen začátek," dodal.

„Provedeme důkladné šetření a v případě potřeby podnikneme kroky k zachování budoucnosti amerického průmyslu," prohlásil Lighthizer. „V sázce jsou tisíce pracovních míst pro naše zaměstnance a budoucí generace," doplnil.

Podle Donalda Trumpa je třeba zastavit obchodní praktiky, které nutí americké firmy působící v Číně předávat své duševní vlastnictví.

Jednostranné cenění tesáků

Trump ve svém projevu řekl, že je v pozici prezidenta povinen chránit americkou výrobní technologii a průmysl proti nespravedlivým praktikám. Chce proto bojovat proti tomu, co označil za pirátství, a chránit americká pracovní místa.

Zdůraznil taky to, že už v předvolební kampani sliboval, že se zaměří na obchodní praktiky Číny a že tím plní svůj slib. Prověřování údajných krádeží amerického duševního vlastnictví může zabrat i několik měsíců.

Pokud úřad při vyšetřování skutečně najde nesrovnalosti, může Lighthizer na základně obchodního zákona na Čínu uvalit sankce.

Čínské ministerstvo obchodu už oznámilo, že hodlá bránit své zájmy, pokud se Spojené státy rozhodnou poškodit vzájemné vazby. Američané by podle Číny měli respektovat objektivní fakta a jednat obezřetně.

Agentura Nová Čína o americkém vyšetřování mluví jako o jednostranném cenění tesáků, které ublíží oběma zemím.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme