Aby kancléřka tento stav změnila, rozhodla se pro online živě přenášený rozhovor se čtyřmi mladými youtubery. To má jí i její straně vynést v nadcházejících spolkových volbách lepší reputaci u mladší generace.

JE TO TVOJE VOLBA

Mezi youtubery, kteří mohli klást Merkelové nejrůznější otázky, na něž pak v přímém přenosu odpovídala, se zařadili 21letá Ishtar Isiková, točící videa o kosmetice a životním stylu, 28letý Alexander Boehm, zvaný AlexiBexi, nahrávající komické cover verze populárních písní, 22letá Lisa Sphie známá jako „ItsColeslaw“, věnující se tabuizovaným tématům, a blogger Mirko Drotschmann, řečený MrWissen2go, zaměřený na sociální témata.

Zdroj: Youtube

Celá akce nesla v němčině název #DeineWahl, což lze přeložit jako „Tvoje volba“. Rozhovor se vysílal jak na stejnojmenném kanálu na YouTube, tak na vlastních kanálech jednotlivých youtuberů, kteří mají dohromady víc než tři miliony sledovatelů.

„Zvlášť mladá generace by měla využít své hlasovací právo,“ řekl k natáčení s třiašedesátiletou kancléřkou youtuber AlexiBexi. Podle svých slov si uvědomuje, že zájem mladých lidí o politiku není velký.

Nudismus, ilustrační foto
K tématům německých voleb se zařadí i tradiční východoněmecký nudismus

NENÍ TO POPRVÉ

Merkelová se mohla díky rozhovoru vyslovit k některým otázkám, jež zajímají právě mladé: například k ochraně životního prostředí, zvířecím právům a k legalizaci marihuany.

„Rozhovor je chytrá strategie,“ uvedl pro agenturu DPA Patrick Donges, expert na mediální výzkum Lipské univerzity.

Politici se snaží oslovit prostřednictvím online médií nejčastěji takzvané mileniály (lidi, co dospívali kolem přelomu tisíciletí) a „generaci Z“, tedy lidi narozené po rozpadu železné opony v roce 1989. Pro mladší politiky, jako je třeba francouzský prezident Emmanuel Macron nebo před ním Barack Obama, se stala online média přirozeným způsobem komunikace s voliči.

Angela Merkelová.
Němci, poučte se z historie, zahájila Merkelová u památníku svou kampaň

Ani Merkelová si tuto strategii nevyzkoušela poprvé. V roce 2015 absolvovala předvolební rozhovor s německou youtuberskou hvězdou LeFloidem, který je ročník 1987. Video dosáhlo 5,5 milionu zhlédnutí.

Protesty německých Greenpeace před budovou, kde se koná dieselový summit.
Dieselový summit v Berlíně: automobilky utratí miliardy za vylepšení motorů

 

Zdroj: Youtube