Na Moravě vedro, v Čechách silné bouřky. Meteorologové očekávají divoký pátek

Až 34 stupňů Celsia bude v pátek odpoledne na jihu Moravy. Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu na vysoké teploty, která se týká většiny území Jihomoravského a Zlínského kraje. Po vedru přijdou bouřky s přívalovým deštěm. Ty však nezasáhnou Moravu, nýbrž Čechy. Výstraha na silné bouřky, které zasáhnou západní a střední část Čech, se týká pátečního večera.

Výstraha na vysoké teploty platí od pátečních 12:00 do 19:00. Podle meteorologů tak vyvrcholí příliv teplého vzduchu od jihu. Lidé na jižní Moravě by měli omezit tělesnou zátěž, nepobývat na přímém slunci a více pít, a to nealkoholické nápoje bez kofeinu.

Vzápětí začne od západu přicházet studená fronta, která se mezi 18:00 a půlnocí projeví silnými bouřkami v Čechách s výjimkou Královéhradeckého, Pardubického kraje a Vysočiny. Podle ČHMÚ budou bouřky doprovázet silné nárazy větru a lokálně přívalové srážky, výjimečně i kroupy. Přívalový déšť může vést k zatopení níže položených míst nebo sklepů.

„Bouřky budou během noci postupovat dále na východ a budou slábnout, pro Moravu už proto výstraha neplatí,“ uvedl meteorolog ČT Jan Šrámek. 

O víkendu se výrazně ochladí, pršet bude hlavně v sobotu (zdroj: ČT24)

O víkendu se citelně ochladí. „V sobotu budou teploty v Čechách od 18 do 22 stupňů Celsia a bude hodně deštivo. Déšť se během dne přesune na Moravu. V neděli už se objeví jen přeháňky,“ uvedl Šrámek.

Začátek příštího týdne už bude opět slunečný, od úterý s teplotami kolem 25 stupňů. Déšť se vrátí zřejmě až v druhé polovině týdne.

Kolik naprší
Zdroj: ČT24/ČHMÚ
Počasí do konce prázdnin
Zdroj: ČT24/ČHMÚ