K útoku v centru Barcelony se přihlásil Islámský stát: Nejméně 13 mrtvých a přes sto zraněných

K útoku v Barceloně se hlásí Islámský stát (zdroj: ČT24)

V Barceloně najela dodávka do lidí. K teroristickému útoku se přihlásil Islámský stát (IS). Nepřežilo nejméně 13 lidí a dalších více než sto utrpělo zranění – z toho je řada osob ve vážném stavu. Útok se stal na rušné promenádě Las Ramblas, Češi zřejmě mezi oběťmi nejsou. Policie dopadla dva podezřelé – jednoho z Maroka a druhého ze španělské enklávy Melilla, ale ani jeden dodávku neřídil. Po přestřelce u Barcelony pak zemřel muž, který při kontrole přejel policisty.

S útokem v Barceloně podle policie souvisí také výbuch budovy v katalánském městě Alcanar, ke kterému došlo v noci na čtvrtek. Zemřel při něm jeden člověk a sedm lidí bylo zraněno. Původní příčinou byl výbuch plynu – na místě se našly lahve s propanbutanem.

Katalánský premiér vyhlásil v této autonomní oblasti tři dny smutku. Pokud skutečně útočil IS, šlo by o první jeho útok ve Španělsku. „Pachatelé barcelonského útoku jsou vojáky Islámského státu a operaci prováděli v reakci na výzvy, aby cílili na koaliční státy,“ píše agentura Amak, kterou využívají islamisté jako svoje médium. Hovořili o mezinárodní koalici vedené USA, jež bojuje proti IS na Blízkém východě.

Dodávka najela odpoledne do desítek lidí na chodníku na promenádě v plné rychlosti. Vedle řidiče podle svědků seděl spolujezdec. Během půl kilometrové trasy se vůz prý snažil srazit co nejvíc lidí.

Mezi obětmi útoku v Barceloně jsou tři Němci, uvedla televize ZDF. „Už jsou potvrzeny dvě oběti, jeden Ital a jeden Belgičan, a národnosti zraněných - jsou to obyvatelé 19 zemí. Mohu prozatím říci, že mezi nimi není žádný Čech,“ řekla České televizi česká konzulka v Barceloně Adéla Verner Sýkorová. Místní úřady předtím uvedly, že v případě osoby belgické státní příslušnosti jde o ženu. 

Speciál ČT24: Svědectví Čechů (zdroj: ČT24)

Řidič vozu uprchl. Dodávku si měl pronajmout 28letý Driss Oukabir původem z Maroka, a to ve městě Santa Perpetua de la Mogada. Již zadržený muž pobýval ve Španělsku legálně. 

List La Vanguardia ale později večer uvedl, že muž tohoto jména se přihlásil na policii a tvrdí, že mu ukradli doklady. Podle stanice TVE mohl dokumenty nalezené v dodávce odcizit Oukabirův bratr.

Informace médií o tom, že se v barcelonské turecké restauraci zabarikádovali dva ozbrojení muži, kteří drží rukojmí, se podle policie nepotvrdila. Ve městě ale došlo k dalšímu incidentu, když během policejních kontrol najel vůz do dvou mužů v uniformách. 

Policie po řidiči - Španěli střílela a muž byl pak nalezen mrtvý ve svém voze v městečku Sant Just Desvern. Nejsou ale důkazy, že by to mělo spojitost s útokem v centru města. Druhou dodávku našly bezpečnostní složky ve městě Vic. 

Události, komentáře: Teroristický útok v Barceloně (zdroj: ČT24)

Oblast kolem Las Ramblas už bezpečnostní složky evakuovaly, v centru Barcelony nejezdilo metro ani vlaky. Kolemjdoucí i prodavači a jejich klienti z místa uprchli, aby se schovali v nejbližších budovách v bočních ulicích. Luxusní taxislužba nabídla lidem uvízlým v centru města, že je zadarmo dopraví domů nebo do hotelů.

„Přicházeli jsme na tu ulici ve chvíli, kdy se ulice uzavírala, přijíždělo tam několik policejních vozidel. Postupovali ulicí a vyháněli lidi. Ti odcházeli v rámci mezí s poklidem, byly jich desítky. Ta ulice je poměrně dlouhá, takže na každých deseti metrech byla ulice, do níž se mohli uchýlit,“ uvedl český turista Vojtěch Korbelius, který byl na místě.

Viděl jsem na zemi člověka, jak ho resuscitují. Další ležel nehybně. Nenapadne vás, že by se vám to mohlo stát. Bylo to děsivé.
Rhys Richards
svědek útoku

„Ozval se zvuk a všichni se běželi ukrýt. Bylo tu hodně lidí, hodně rodin. Tohle je jedna z nejnavštěvovanějších částí Barcelony. Myslím, že několik lidí bylo zasaženo. Bylo to strašné, panika. Hrozné,“ řekl BBC dvacetiletý student Marc Esparcia, který žije ve městě a schoval se do nejbližší kavárny.

Aamer Anwar zrovna kráčel po bulváru, když k incidentu došlo. „Slyšel jsem hluk. Celá ulice začala utíkat a křičet. Žena vedle mě křičela na své děti. Policie tam byla velmi rychle, se zbraněmi a obušky,“ sdělil televizi Sky News.

Viděla jsem utíkat lidi na všechny strany a slyšela jsem několik výstřelů. Nedokáži říct kolik. Zraněno bylo opravdu hodně lidí. Leželi tady všude okolo.
Eva Zářecká
svědkyně

Las Ramblas je oblíbené turistické místo, je to nejrušnější ulice v Barceloně se spoustou obchodníků, pouličních malířů a muzikantů. Měří přes jeden kilometr.

Španělsko je v boji proti terorismu velmi aktivní, upozornila spolupracovnice ČT Lubica Zlochová. „Už dva roky zde platí čtvrtý bezpečnostní stupeň z pěti. Ve věznicích už je větší počet džihádistů než bývalých členů teroristické organizace ETA,“ připomněla.

České tajné služby v současné době nemají žádné informace o tom, že by teroristický útok hrozil i v tuzemsku, konstatoval ministr vnitra Milan Chovanec. Se španělskou administrativou je ve spojení Úřad pro zahraniční styky a informace.