Mešká vám stavba? Možno za to môže tento človek
18.8.2017 00:00
akt. 05.02.2019 01:36

Mešká vám stavba? Možno za to môže tento človek

Ilustračné foto Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk
Uložiť článok
Zaplatíte zálohu, vezmete si hypotéku, no dom s vašim bytom sa nestavia. Na začiatok prác čakáte celé mesiace. Chyba však nemusí byť u developera. Veľa slovenských stavieb mešká pre jedného jediného človeka.

Michal s Annou si vyhliadli väčší byt v novostavbe. Zaplatili zálohu, no stavba nie a nie začať.

„Meškajú so začiatkom výstavby už 10 mesiacov. Vzhľadom na meškanie stavby sme v pravidelnom kontakte s predajcom, ktorý nám po našom naliehaní naznačil, čo resp. kto blokuje právoplatnosť stavebného rozhodnutia,“ hovoria.

Podobnú skúsenosť majú aj ich známi z Ružinova, ktorí už bývajú. Aj keď takmer o rok neskôr, ako plánovali.

Človeku hneď napadne, že je za tým neschopnosť úradov. Anna s Michalom ale zistili, že za všetkým môže byť jeden jediný človek.

„Keď sme na internete vyhľadali meno pána Slávika, boli sme skutočne prekvapení z množstva stavieb, ktoré blokoval alebo súčasne stále blokuje, a zároveň znechutení z toho, že slovenské zákony umožňujú takýmto ľuďom brzdiť stavby nehnuteľnosti, často zo skutočne iracionálnych a vymyslených dôvodov,“ pokračuje Michal.

Kto je občan Slávik?

Predseda Združenia domových samospráv Marcel Slávik je dobre známy mnohým developerom. Rozhodne sa neobmedzuje len na Bratislavu. Skúsenosti s ním majú po celom Slovensku .

Každá stavba či väčší zásah podlieha posudzovaniu vplyvu na životné prostredie, hovorí sa tomu proces EIA.

Marcel Slávik ako zástupca ľudu často do takého konania vstúpi. V pripomienkach je vždy požiadavka na zeleň, parčík, fontánu či zelenú strechu.

Na tom by v podstate nebolo nič zlé. Podľa zákona môže do procesu EIA vstúpiť v podstate ktokoľvek. Táto právna úprava mala zabrániť developerom, aby si robili, čo si zmyslia. Nové pravidlá to však umožňujú aj ľuďom ako Slávik.

Marcel Slávik je v komunálnej politike aktívny, hoci nie je ani poslancom. Vedie združenie bytových samospráv a podľa informácií na jeho stránke sa „dlhodobo zasadzuje o transparentnosť a zákonnosť rozhodovacích procesov a realizuje mnohé zaujímavé projekty a nápady, skvalitňujúce život v meste“.

Pána Slávika sme kontaktovali cez e-mail. Doteraz na naše otázky nereagoval.

Kobercový nálet

Jeho požiadavky sú na prvý pohľad v poriadku. Každý občan by si predsa želal, aby bola stavba ekologická a zachovala zeleň.

Pripomienky Marcela Slávika a jeho združenia sú však vždy tie isté. Pripomínajú kobercový nálet na všetky projekty, ktoré bombarduje dookola tými istými tridsiatimi požiadavkami.

Je teda jedno, či ide o zberný dvor v dedine, nadstavbu bytovky či priemyselný park. Všade navrhuje vybudovať verejne dostupný parčík, fontánu alebo aspoň umelecké dielo (schválené špeciálnou komisiou určenou len na to), či zastávku MHD v päťminútovej pešej dostupnosti. Parkovanie môže byť len pod zemou a strecha sa musí využívať ako trávnatá plocha alebo outdoorové cvičisko.

Požiadavky boli rovnaké aj pri pripomienkovaní štadióna Ľubomíra Višňovského alebo závodu Jaguar pri Nitre. Slávikovo združenie sa nezastaví pred ničím a pred nikým. Otvorený spor vedie napríklad so šéfom Slovnaftu Oszkarom Világim .

Prečo to robí?

„Nemyslíme si, že pánovi Slávikovi ide o dobro obyvateľov, ako to všade deklaruje. Ak by to tak bolo, neblokoval by takýmto spôsobom úspory bežných ľudí, ktorí si chcú založiť rodinu a vytvoriť si nový domov.

Nevieme, aké sú pohnútky pána Slávika, no podľa nás má buď osobné problémy, ktoré by mal riešiť, alebo jeho pohnútky nebudú až tak bezúhonné ako vyhlasuje,“ hnvevá sa Michal, ktorý je už z čakania na začatie stavby otrávený.

Domnieva sa, že to všetko robí pre osobný a finančný prospech. Naznačujú to aj dávnejšie medializované reakcie ľudí a developerov, ktorí sa s ním dostali do konfliktu.

„Čo sa týka postupu pána Slávika, ktorý chce zmariť úplne všetko, k tomu sa nebudem vyjadrovať, lebo raz zverejním e-mail, kde povedal, že on by to ani na tú Európsku komisiu nepodal, keby sme mu nejaký postík na meste ponúkli, minimálne na úrovni hlavného architekta alebo hlavného dopravného inžiniera,“ vyjadril sa ešte v roku 2013 vtedajší primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

So Slávikom mal problém pri vybavovaní električkovej trate do Petržalky. S Világim zase skrížil meče v Dunajskej Strede. Šéf Slovnaftu na svojom blogu naznačuje, že Slávik si rád buduje vyjednávaciu pozíciu.

„Sú konania, z ktorých sa Občan S záhadne stratí. Zrazu mu je už všetko ukradnuté, nevyjadruje sa k zeleni, stromom, gumenému asfaltu, ani zvuk fontány mu nechýba. Jednoducho vie žiť aj bez toho,“ píše Világi.

Členské to vyrieši?

Slávikove požiadavky sú často vyhodnotené ako neopodstatnené. No on sa vždy stihne v poslednej chvíli odvolať, čím naťahuje čas, a tým aj začiatok projektu. Takto sa mu podarilo zabrzdiť mnoho veľkých projektov, ale aj bytov pre bežných ľudí.

Viaceré nemenované zdroje nám uviedli, že ak developer nechce na požiadavky pristúpiť, môže sa „vykúpiť" -  vstúpi do Slávikovho združenia. Takéto vstupné (iná forma podpory) môže byť aj 5 000 eur.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.